Φόρμα αναζήτησης

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Alt
28 Δεκ 2020 8:24 PM
Κατηγορία: Δήμος

Με τα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων λόγω της πανδημίας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη αναστέλλει τη λειτουργία της μέχρι νεοτέρας

Το κοινό μπορεί να συνεχίσει να κάνει online τις κρατήσεις των βιβλίων που θα βρει στην διαδικτυακή βάση δεδομένων της Βιβλιοθήκης libiraklioattikis.openabekt.gr και θα μπορεί να τα παραλαμβάνει μετά το πέρας της αναστολής. Περισσότερες πληροφορίες στο mail library@iraklio.gr ή στο τηλέφωνο 2102826276


Διαδικτυακά επανέρχεται η Λέσχη Ανάγνωσης για παιδιά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Online επανέρχεται η Λέσχη Ανάγνωσης για παιδιά, την οποία οργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής προκειμένου να κρατήσει συντροφιά στους μικρούς Ηρακλειώτες και να τους μυήσει στο μαγικό κόσμο των βιβλίων. Όσα παιδιά της πόλης από 4 έως 10 ετών επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικτυακές συναντήσεις ανάγνωσης βιβλίου μπορούν, μέσω των γονιών τους, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στέλνοντας email στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στη διεύθυνση iraklio_library@yahoo.gr αναγράφοντας τα εξής στοιχεία: ονοματεπώνυμο, ηλικία, αριθμό μέλους Βιβλιοθήκης (εάν είναι ήδη μέλη), διεύθυνση, τηλέφωνο και το email τους (βρείτε την αίτηση ΕΔΩ)

Με την έγκριση της αίτησής τους θα τους σταλεί μήνυμα με οδηγίες για τη σύνδεση στην online Λέσχη καθώς και το πρόγραμμά της. Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να κατατίθενται έως τις 19 Μαρτίου.

Στις πρώτες συναντήσεις, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν δύο βιβλία που βασίζονται σε ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια: «Το πονεμένο αηδόνι» σε απόδοση Μενέλαου Στεφανίδη και «Οι δώδεκα μήνες» σε απόδοση της Νίκης Κάπαρη. Και τα δύο βιβλία έχει εικονογραφήσει η Φωτεινή Στεφανίδη, η οποία, εθελοντικά, θα είναι η καλεσμένη – αναγνώστρια αυτών των συναντήσεων.

«Η Λέσχη Ανάγνωσης για παιδιά έχει μακρά παράδοση στην ιστορία της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης. Προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες της ιδιαίτερης αυτής περιόδου και συνεχίζουμε να κρατάμε συντροφιά στα παιδιά της πόλης με την καλύτερη παρέα, με το βιβλίο…», το μήνυμα της Έφης Κανλή, εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου για την Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Εκτός από τις online συναντήσεις της Λέσχης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη ετοιμάζει και σύντομα θα ανεβάσει στο κανάλι της στην πλατφόρμα YouTube αναγνώσεις παραμυθιών και παιδικών ιστοριών, διαθέσιμα για όλα τα παιδιά που θέλουν να τις δουν.


Παραμένουμε ασφαλείς! Συνεχίζουμε να διαβάζουμε!

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου μας, συμμετέχει στο νέο κύκλο εργαστηρίων του τροποποιημένου εκπαιδευτικού προγράμματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «ΑλλάΖΩ Σελίδα...» που είναι προσαρμοσμένο για όλους τους μικρούς και μεγάλους φίλους των βιβλιοθηκών που θέλουν να διαβάσουν νέα βιβλία και να πραγματοποιήσουν δημιουργικές περνώντας ευχάριστα τον χρόνο τους … στη φύση…

“ΑλλάΖΩ Σελίδα... από τη βιβλιοθήκη ↔ στη φύση” αυτή τη φορά, ξεκινώντας τις καλοκαιρινές μας ιστορίες στη βιβλιοθήκη, στο σπίτι, στην παραλία, στον κήπο. Στόχος είναι αυτό το καλοκαίρι να “γεμίσει” από ιδιαίτερες ιστορίες, δημιουργικές δραστηριότητες, γνώση, διασκέδαση και πολλά ενδιαφέροντα βιβλία! Ξεκινάμε… Μια σπορά κι έναν καιρό… 

Από την Τετάρτη 08/07/2020 μέχρι την Τετάρτη 02/09/2020, η ΕΒΕ προτείνει στις βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) συνολικά 7 διαφορετικά εργαστήρια, για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, με σχετική προτεινόμενη βιβλιογραφία. 

Οι βιβλιοθηκονόμοι στέλνουν στους αναγνώστες οδηγίες των εργαστηρίων σε δύο μέρη, ένα για το θεωρητικό μέρος κι ένα για το πρακτικό (δραστηριότητα) και εκείνοι με τη σειρά τους μπορούν να στείλουν φωτογραφίες με τις δημιουργίες τους ώστε να “ταξιδέψουν” σε ολόκληρη τη χώρα μέσα από τα  social media.

ΑλλάΖΩ Σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!

1ο Εργαστήρι Η κιβωτός των σπόρων Μέρος Α' Μέρος Β΄

2ο Εργαστήρι Οι σπόροι που πετούν Μέρος Α' Μέρος Β' 

3ο Εργαστήρι Οι σπόροι που κρύβονται Μέρος Α΄ Μέρος Β΄

4ο Εργαστήρι Παραμυθο-σπορίες Μέρος Α' Μέρος Β' 

5ο Εργαστήρι Το ημερολόγιο της σποράς Μέρος Α' Μέρος Β' 

6ο Εργατήρι Οι σπείρες στη θάλασσα Μέρος Α' Μέρος Β' 


Αρχείο προηγούμενων εργαστηρίων: «ΑλλάΖω Σελίδα… από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι» 

1ο Εργαστήρι Από Όλους...Για Όλους Τους Άλλους

2ο Εργαστήρι Από σπόρος λουλούδι

3ο Εργαστήρι Ιστορίες των παιδιών κατά Κόρων ...και Ίων

4ο Εργαστήρι Συνταγή για καραντίνα

5ο Εργαστήρι Φως, φανάρι!

6o Εργαστήρι Χέρια Φιλίας

7ο Εργαστήρι Από το παράθυρό μου

8ο Εργαστήρι Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου

9o Εργαστήρι Ο ήλιος χρόνος

10ο Εργαστήρι Στα κύματα των δελφινιών

11ο Εργαστήρι Το δαχτυλίδι της φωτιάς

12ο Εργαστήρι Ρίχνω Γέφυρες

13ο Εργαστήρι Ταξίδι ξεκινώ... σε έναν τόπο μαγικό!

14ο Εργαστήρι Οι Θησαυροί του χρόνου

15o εργαστήρι “Ένα σύμπαν για ταξίδια”


 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ 2019

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 09:00 - 15:00
ΔΕΥΤΕΡΑ & ΤΕΤΑΡΤΗ: 17:00 - 20:00

ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΙΟΥΝΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 09:00 - 15:00

ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Απογραφή

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη αποτελεί κύτταρο πολιτισμού, γνώσης και εκπαίδευσης για το Δήμο Ηρακλείου Αττικής από τις αρχές του 1964. Έχοντας διανύσει μια μακρά, επιτυχημένη και πάντα ανοδική πορεία, είναι σήμερα μια οργανωμένη βιβλιοθήκη που λειτουργεί σύμφωνα με τα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα, με Αναγνωστήριο ενηλίκων (20 θέσεων) και Παιδικό Τμήμα (με αναγνωστήριο 8 θέσεων). Στεγάζεται και λειτουργεί στον 1ο όροφο του Πολιτιστικού Πολύκεντρου του Δήμου (Κουντουριώτου 18Α & Νεότητος), σε ένα χώρο φωτεινό, ελκυστικό και λειτουργικό και είναι εύκολα προσβάσιμη με τον Ηλεκτρικό (Στάση «Ηράκλειο»), καθώς και με τις λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούν το Ηράκλειο, το Μαρούσι και τη Ν. Ιωνία.

Η Βιβλιοθήκη παρέχει ασύρματη σύνδεση WiFi και διαθέτει και 2 θέσεις υπολογιστών για πλοήγηση και αναζήτηση στο Διαδίκτυο που ταυτόχρονα λειτουργούν σαν σημεία ηλεκτρονικής πρόσβασης στον κατάλογό της. Ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης συμπεριλαμβάνεται στον Ενιαίο Κατάλογο openABEKT στη διεύθυνση https://libiraklioattikis.openabekt.gr, ώστε η αναζήτηση στη συλλογή της να είναι δυνατή από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης αποτελείται από 31.286 τόμους, μεταξύ των οποίων και κάποιες σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις. Υπάρχει ανοιχτή πρόσβαση στη συλλογή που καλύπτει όλο το φάσμα των επιστημών. Διαθέτει 10 τίτλους επιστημονικών περιοδικών και πάνω από 50 τίτλους βιβλίων σε μέθοδο Braille για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Είναι δανειστική στο σύνολό της εκτός από τα πληροφοριακά (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά), τα σπάνια βιβλία και τα περιοδικά που προορίζονται μόνο για εσωτερικό δανεισμό και μελέτη στο Αναγνωστήριο. Ο εμπλουτισμός της συλλογής γίνεται με επιλεκτικές αγορές και με δωρεές αναγνωστών και δημοτών, Οργανισμών, Ιδρυμάτων, εκδοτικών οίκων και άλλων βιβλιοθηκών. Τα μέλη της ανέρχονται σήμερα στα 12.200 και καθημερινά εγγράφονται νέα.
Κύρια αποστολή της βιβλιοθήκης είναι να προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, να φέρνει το βιβλίο πιο κοντά σε περισσότερους ανθρώπους αναπτύσσοντας τη φιλαναγνωσία σε παιδιά και ενήλικες, να εκπαιδεύει τους μαθητές στην ανεύρεση και στην αποτελεσματική χρήση της πληροφορίας μέσω της πληροφοριακής παιδείας και να προάγει τη βιβλιοφιλική κουλτούρα και τον πολιτισμό στην τοπική κοινωνία, σε συνεργασία με εθελοντές και πνευματικούς ανθρώπους.

  

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργούν οι παρακάτω δραστηριότητες:

  • Λέσχες ανάγνωσης για παιδιά από 4 ως 12 ετών
  • Επισκέψεις σχολείων στη Βιβλιοθήκη (ξενάγηση, αφήγηση παραμυθιών, παιχνίδια με βιβλιοκρυπτόλεξα)
  • Ετήσιες εκδήλωση για την «Παγκόσμια ημέρα παιδικού & εφηβικού βιβλίου»
  • Εργαστήρι Συντήρησης Βιβλίων αποκλειστικά για τη συλλογή της
  • Εκδηλώσεις - αφιερώματα σε νέους & παλαιούς λογοτέχνες
  • Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με Συλλόγους, Ιδρύματα, Οργανισμούς, Σχολεία που ασχολούνται με το βιβλίο και τον πολιτισμό

Σαν κάθε τι που εξελίσσεται και βελτιώνεται, η βιβλιοθήκη θέτει συνεχώς νέους, ψηλότερους στόχους. Κύριος στόχος της είναι να αναπτύξει νέες υπηρεσίες για μαθητές και άλλες κατηγορίες κοινού για να προσελκύσει περισσότερους νέους αναγνώστες.

Δ/νση: Κουντουριώτου 18α & Νεότητος, 14122 (Πολιτιστικό Πολύκεντρο, 1ος όροφος)
Τηλ.: 2102826276, 2102856837 Fax: 2102845414
E-mail: library@iraklio.gr & iraklio_library@yahoo.gr
https://www.facebook.com/iraklioattikislibrary/timeline

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΔΩ

  


Σχετικά αρχεία:
Αίτηση δωρεάς βιβλίων
Κανονισμός λειτουργίας Internet
Αίτηση εγγραφής μέλους
Κανονισμός λειτουργίας Δανεισμού
Αίτηση αγοράς βιβλίων

 

 

 


Μηνιαίο πρόγραμμα για τη σεζόν 2018-19
 
Πότε 1η Δευτέρα 1η Τετάρτη 2η Τετάρτη 3η Τετάρτη
Για ποιους Συγγραφείς Ηρακλείου Αττικής Μαθητές Νηπιαγωγείου Μαθητές Α'-Γ΄ τάξεων Δημοτικού
(6-8 ετών)
Μαθητές Δ'-ΣΤ' τάξεων Δημοτικού
(9-12 ετών)
Ώρα 18:30-19:30 18:00-19:00 17:15-18:15 & 18:30-19:30
(2 ομάδες)
17:15-18:15 & 18:30-19:30
(2 ομάδες)
Υπεύθυνος Άνευ συντονιστή Σταυρούλα Φραγκουδάκη
(αφηγήτρια)
Ελένη Σαμούρη
(εκπαιδευτικός)
Βασιλική Μουργελά
(συγγραφέας)
Σειρά Εμφάνισης: 2