Φόρμα αναζήτησης

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2024

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Αττικής, εντάσσεται και φέτος, στο πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024».

Φέτος, στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία, με το σύνθημα “Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω...” και κεντρικούς άξονες τη γνώση, την επιστήμη, τον πολιτισμό, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, μαθαίνουμε, σκεφτόμαστε, ζούμε μέσα στο απέραντο σύμπαν και όλοι μαζί μετράμε τα αμέτρητα, εξηγούμε τα ανεξήγητα και αναζητούμε απαντήσεις για όλα όσα βλέπουμε γύρω μας αλλά και όσα δεν μπορούμε να δούμε.

Το πρόγραμμα ξεκινάει από 25/6/2024 έως 19/7/2024 και θα περιλαμβάνει δράσεις σχεδιασμένες και επιμελημένες με μεράκι που θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια εξαιρετικών εθελοντών, συγγραφέων και εκπαιδευτικών κλπ., τα πρωινά του καλοκαιριού, για παιδιά 5-14 ετών!

Στόχος της ΚΕ2024 είναι:
- Προώθηση της φιλαναγνωσίας,
- Αναζήτηση, γνώση, εξερεύνηση, προβληματισμός, δημιουργικότητα, 
- Δημιουργία και ανάπτυξη σχέσης με τη τοπική βιβλιοθήκη,
- Μια γιορτή της ζωής!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΟΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΜΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ. ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΥΧΟΝ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ.


Λέσχες ανάγνωσης για παιδιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής – Αιτήσεις εγγραφής

Οι Λέσχες Ανάγνωσης επιστρέφουν για ακόμα μια χρονιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να εξερευνήσουν τον κόσμο των βιβλίων σε εβδομαδιαίες συναντήσεις στις οποίες συμμετέχουν, ως οδηγοί σε αυτό το ταξίδι, συγγραφείς αλλά και τα στελέχη της Βιβλιοθήκης. Οι αιτήσεις για τη νέα περίοδο ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να κάνουν την αίτηση εγγραφή των παιδιών τους online στον σύνδεσμο που ακολουθεί ενώ, όπως πάντα, η συμμετοχή στις Λέσχες Ανάγνωσης είναι απολύτως δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης για παιδιά είναι χωρισμένες σε 3 ηλικιακά τμήματα ώστε να γίνεται ανάλυση των αντίστοιχων βιβλίων. Η πρώτη είναι για παιδιά 4-5 ετών, η δεύτερη 6-8 ετών και η τρίτη για παιδιά 9-12 ετών.

Οι συναντήσεις γίνονται 18.00 με 19.00 στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (1ος όροφος Πολιτιστικού Πολύκεντρου «Ηλέκτρα Αποστόλου», Κουντουριώτου και Νεότητος) αντίστοιχα τις ημέρες: κάθε 1η Τετάρτη του μήνα για τα παιδιά 4-5 ετών, κάθε 2η Τετάρτη για τα παιδιά 6-8 ετών και κάθε 3η Τετάρτη για τα παιδιά 9-12.

Εκτός από την ανάγνωση και συζήτηση, τα παιδιά απασχολούνται με δημιουργικό παιχνίδι και δραστηριότητες επάνω στο θέμα του εκάστοτε βιβλίου.

«Στόχος μας είναι να έρθουν τα παιδιά από μικρά σε επαφή με τη Βιβλιοθήκη, να κατανοήσουν τη λειτουργία της και να την αγαπήσουν, ώστε μελλοντικά να γίνουν και τα ίδια ενεργοί αναγνώστες και χρήστες των υπηρεσιών της, να αναπτύξουν  τη φιλαναγνωσία τους και να συζητήσουν μέσα από κατάλληλα βιβλία-οδηγούς θέματα που τα αφορούν και τα προβληματίζουν», σχολιάζει η εντεταλμένη για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη δημοτική σύμβουλος, Έφη Κανλή.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΙΣ ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 2023 - 2024 ΕΔΩ

 


Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Αττικής επαναλειτουργεί πλήρως

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη επανέρχεται σε πλήρη λειτουργία (δανεισμός, αναγνωστήριο, internet), τηρώντας όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας για τον κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

        Το χειμερινό ωράριο για το κοινό τους μήνες Οκτώβριο έως και Μάιο είναι:

                                     Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 - 15:00

                                                  και τα απογεύματα

                                       Δευτέρα και Τετάρτη 17:00 - 20:00

Δείτε αναλυτικά τον κανονισμό λειτουργίας ΕΔΩ

Κράτηση βιβλίων

Για να κάνει την κράτησή του ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει πρώτα να περιηγηθεί στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης στη διεύθυνση https://libiraklioattikis.openabekt.gr και, αφού εμφανιστεί το βιβλίο που επιθυμεί, να επιλέξει “Αντίτυπα” για να διαπιστώσει την κατάστασή του, δηλαδή αν είναι ελεύθερο ή δανεισμένο/κρατημένο. Εναλλακτικά μπορεί να καλέσει για τη διαθεσιμότητα του βιβλίου στο 2102826276.

Σε περίπτωση που είναι ελεύθερο ολοκληρώνει την κράτηση τηλεφωνικώς στο 2102826276 ή με email  στο library@iraklio.gr. Ακολούθως μπορεί να επισκεφτεί την Βιβλιοθήκη για την παραλαβή του βιβλίου.

Η διάρκεια δανεισμού των βιβλίων θα είναι 30 ημέρες. Εάν ένα βιβλίο επιστρέφετε, τότε δανείζεται (ακόμα κι αν είναι κρατημένο), εφόσον έχουν περάσει 72 ώρες από την ημερομηνία επιστροφής του ώστε να αποφευχθεί τυχόν μετάδοση του ιού.

 


Η Δημοτική Βιβλιοθήκη αποτελεί κύτταρο πολιτισμού, γνώσης και εκπαίδευσης για το Δήμο Ηρακλείου Αττικής από τις αρχές του 1964. Έχοντας διανύσει μια μακρά, επιτυχημένη και πάντα ανοδική πορεία, είναι σήμερα μια οργανωμένη βιβλιοθήκη που λειτουργεί σύμφωνα με τα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα, με Αναγνωστήριο ενηλίκων (20 θέσεων) και Παιδικό Τμήμα (με αναγνωστήριο 8 θέσεων). Στεγάζεται και λειτουργεί στον 1ο όροφο του Πολιτιστικού Πολύκεντρου του Δήμου (Κουντουριώτου 18Α & Νεότητος), σε ένα χώρο φωτεινό, ελκυστικό και λειτουργικό και είναι εύκολα προσβάσιμη με τον Ηλεκτρικό (Στάση «Ηράκλειο»), καθώς και με τις λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούν το Ηράκλειο, το Μαρούσι και τη Ν. Ιωνία.

Η Βιβλιοθήκη παρέχει ασύρματη σύνδεση WiFi και διαθέτει και 2 θέσεις υπολογιστών για πλοήγηση και αναζήτηση στο Διαδίκτυο που ταυτόχρονα λειτουργούν σαν σημεία ηλεκτρονικής πρόσβασης στον κατάλογό της. Ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης συμπεριλαμβάνεται στον Ενιαίο Κατάλογο openABEKT στη διεύθυνση https://libiraklioattikis.openabekt.gr, ώστε η αναζήτηση στη συλλογή της να είναι δυνατή από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης αποτελείται από 31.286 τόμους, μεταξύ των οποίων και κάποιες σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις. Υπάρχει ανοιχτή πρόσβαση στη συλλογή που καλύπτει όλο το φάσμα των επιστημών. Διαθέτει 10 τίτλους επιστημονικών περιοδικών και πάνω από 50 τίτλους βιβλίων σε μέθοδο Braille για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Είναι δανειστική στο σύνολό της εκτός από τα πληροφοριακά (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά), τα σπάνια βιβλία και τα περιοδικά που προορίζονται μόνο για εσωτερικό δανεισμό και μελέτη στο Αναγνωστήριο. Ο εμπλουτισμός της συλλογής γίνεται με επιλεκτικές αγορές και με δωρεές αναγνωστών και δημοτών, Οργανισμών, Ιδρυμάτων, εκδοτικών οίκων και άλλων βιβλιοθηκών. Τα μέλη της ανέρχονται σήμερα στα 12.200 και καθημερινά εγγράφονται νέα.
Κύρια αποστολή της βιβλιοθήκης είναι να προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, να φέρνει το βιβλίο πιο κοντά σε περισσότερους ανθρώπους αναπτύσσοντας τη φιλαναγνωσία σε παιδιά και ενήλικες, να εκπαιδεύει τους μαθητές στην ανεύρεση και στην αποτελεσματική χρήση της πληροφορίας μέσω της πληροφοριακής παιδείας και να προάγει τη βιβλιοφιλική κουλτούρα και τον πολιτισμό στην τοπική κοινωνία, σε συνεργασία με εθελοντές και πνευματικούς ανθρώπους.

  

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργούν οι παρακάτω δραστηριότητες:

  • Λέσχες ανάγνωσης για παιδιά από 4 ως 12 ετών
  • Επισκέψεις σχολείων στη Βιβλιοθήκη (ξενάγηση, αφήγηση παραμυθιών, παιχνίδια με βιβλιοκρυπτόλεξα)
  • Ετήσιες εκδήλωση για την «Παγκόσμια ημέρα παιδικού & εφηβικού βιβλίου»
  • Εργαστήρι Συντήρησης Βιβλίων αποκλειστικά για τη συλλογή της
  • Εκδηλώσεις - αφιερώματα σε νέους & παλαιούς λογοτέχνες
  • Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με Συλλόγους, Ιδρύματα, Οργανισμούς, Σχολεία που ασχολούνται με το βιβλίο και τον πολιτισμό

Σαν κάθε τι που εξελίσσεται και βελτιώνεται, η βιβλιοθήκη θέτει συνεχώς νέους, ψηλότερους στόχους. Κύριος στόχος της είναι να αναπτύξει νέες υπηρεσίες για μαθητές και άλλες κατηγορίες κοινού για να προσελκύσει περισσότερους νέους αναγνώστες.

Δ/νση: Κουντουριώτου 18α & Νεότητος, 14122 (Πολιτιστικό Πολύκεντρο, 1ος όροφος)
Τηλ.: 2102826276, 2102856837 Fax: 2102845414
E-mail: library@iraklio.gr & iraklio_library@yahoo.gr
https://www.facebook.com/iraklioattikislibrary/timeline

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΔΩ

  


Σχετικά αρχεία:
Αίτηση δωρεάς βιβλίων
Αίτηση εγγραφής μέλους
Αίτηση αγοράς βιβλίων