Φόρμα αναζήτησης

Κ.Α.Π.Η.

ΔΡΑΣΕΙΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΠΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ακόμα πιο πολλές υπηρεσίες προστίθενται στον κατάλογο εκείνων που δια ζώσης προσφέρουν πλέον τα ΚΑΠΗ του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στα μέλη τους. Μετά τη μερική επαναφορά της λειτουργίας των ΚΑΠΗ στα τέλη του 2021 – και μέχρι την ολική τους επαναλειτουργία στα πρότυπα της προ covid εποχής – ο Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας αυξάνει με κάθε χαλάρωση των μέτρων τις δραστηριότητες, στις οποίες με φυσική παρουσία μπορούν να συμμετέχουν οι ηλικιωμένοι της πόλης, τηρώντας βέβαια πάντα τα πρωτόκολλα προστασίας της υγείας τους με τους παρακάτω όρους:

1. Στις δραστηριότητες θα μπορούν να συμμετέχουν τα μέλη, κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ή ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΝΟΣΗΣΗΣ στην είσοδο του Κ.Α.Π.Η. (Από την 13η Δεκεμβρίου 2021, οι άνω των 60 ετών, θα πρέπει να έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου, μετά την παρέλευση 7μήνου).

2. Οι ατομικές συναντήσεις θα γίνονται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το ΚΑΠΗ που ανήκει κάθε μέλος και με υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας, η οποία θα καλύπτει μύτη και στόμα.

3. Στους χώρους των Κ.Α.Π.Η. θα τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής και καθαριότητας.

4. Οι ομάδες δραστηριοτήτων θα λειτουργούν πλέον μέσω δήλωσης συμμετοχής μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχετε  με τον Υπεύθυνο του κάθε Κ.Α.Π.Η.

5. Οι ομάδες διευρύνονται, ενώ συνεχίζουν αυτές που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο.

- Ομάδες γυμναστικής

- Εικαστικό Εργαστήρι

- Ομάδες υποστήριξης από την Ψυχολόγο

- Ομάδες Αγωγής Υγείας

- Ομάδες Γυναικών

- Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης

- Ομάδες Χορωδίας

Στον χώρο των Κ.Α.Π.Η. θα σερβίρεται καφές σε περιορισμένο αριθμό μελών, σε ώρες που δεν θα λειτουργούν οι ομάδες δραστηριοτήτων και μετά από τηλεφωνική συνεννόηση για συμμετοχή με τον υπεύθυνο του κάθε Κ.Α.Π.Η. Να επισημάνουμε ότι δεν θα επιτρέπονται επιτραπέζια παιχνίδια (τάβλι κλπ.), για λόγους προστασίας.

Για ραντεβού και περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν:  

Κ.Α.Π.Η. Πολυτεχνείου (Α΄Κ.Α.Π.Η.) – 2102825202

Κ.Α.Π.Η. Ελ. Βενιζέλου (Β΄Κ.Α.Π.Η.) – 2102813595 & 2102811089

Κ.Α.Π.Η. Καναπίτσας – 2102848185

Κ.Α.Π.Η. Πρασίνου Λόφου – 2102833555

Κ.Α.Π.Η. Αυγής – 2102820230


Τα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) με την παροχή κοινωνικής- ψυχοσυναισθηματικής στήριξης, ιατρικής φροντίδας, ψυχαγωγίας, επιμόρφωσης, εκπαίδευσης, δραστηριοποίησης μέσα από ομάδες αυτενέργειας και κοινωνικοποίησης, αποσκοπούν στο να παραμείνουν οι ηλικιωμένοι αυτόνομα, ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου.

Τρεις δεκαετίες μετά την λειτουργία του πρώτου Κ.Α.Π.Η. στην πόλη μας τα Κ.Α.Π.Η. έχουν καθιερωθεί στην συνείδηση όλων ως ένας θεσμός που στηρίζει, προστατεύει, ψυχαγωγεί και ενθαρρύνει τους ηλικιωμένους  να είναι ενεργά άτομα μέσα στη κοινωνία.

Σήμερα στο Ηράκλειο λειτουργούν πέντε Δημοτικά Κ.Α.Π.Η. προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες άτομα.

Εξειδικευμένο προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί, ιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, φυσικοθεραπευτές, γυμναστές, εικαστικός, ψυχολόγος και βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας) σε συνεργασία με υπηρεσίες του Δήμου (Κοινωνική Υπηρεσία, Δημοτικά Ιατρεία, Κ.Ε.Π. Υγείας, Τμήμα Πολιτισμού-Αθλητισμού κλπ) είναι πάντα στη διάθεση των ηλικιωμένων για όποιο θέμα προκύψει και υλοποιούν προγράμματα και δράσεις που αφορούν την Τρίτη Ηλικία.

Στα Κ.Α.Π.Η. λειτουργούν διάφορες ομάδες από τις οποίες το μέλος του Κ.Α.Π.Η. μπορεί να επιλέξει την δραστηριότητα που τον ενδιαφέρει (ομάδες ψυχαγωγίας, επιμόρφωσης, εθελοντισμού, ζωγραφικής, αγιογραφίας, χορωδίας, χορού, γυμναστικής, αγωγής υγείας κλπ).

Τα Κ.Α.Π.Η. παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους ή τους Δημότες της πόλης άνω των 60 ετών. Επίσης παρέχονται υπηρεσίες στις/στους συζύγους των εγγεγραμμένων μελών, σε άτομα με αναπηρικές συντάξεις και σε μοναχικά άτομα άνω των 55 ετών.  

Υπηρεσίες που παρέχονται

- Υγεία

- Κοινωνική Εργασία σε άτομα και ομάδες 

- Αγωγή Υγείας σε άτομα και σε ομάδες

- Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

- Ιατρείο με εθελοντές γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων

- Φυσικοθεραπεία 

- Γυμναστική

- Υλοποίηση προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. και άλλων φορέων)

Επιμόρφωση - Εκπαίδευση

• Προγράμματα επιμόρφωσης (ομιλίες από ειδικούς, προγράμματα χρήσης νέων τεχνολογιών, βιωματικά σεμινάρια ψυχολογίας, μαθήματα αγγλικών για τουρισμό, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους κλπ)  

• Μελέτη θεμάτων- Ομάδες γυναικών

• Ψυχαγωγία-Δημιουργική απασχόληση

• Εκδρομές ημερήσιες ή πολυήμερες

• Θαλάσσια μπάνια

• Πρωινοί ή απογευματινοί περίπατοι

• Παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών κλπ

• Ψυχαγωγικές συγκεντρώσεις

• Εορτασμοί (εθνικών επετείων, παγκοσμίων ημερών κλπ)

• Κατασκηνωτικά προγράμματα

• Χορωδία

• Παραδοσιακοί χοροί

• Θεατρική ομάδα

• Εικαστικό εργαστήρι (ζωγραφική- αγιογραφία)

• Αλληλοβοήθεια και εθελοντισμός

Στα Κ.Α.Π.Η. λειτουργούν εντευκτήρια

Στον Δήμο μας λειτουργούν  πέντε (5) Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) που υπάγονται στον Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας

• Κ.Α.Π.Η. Πολυτεχνείου (Ελπίδος 14 & Πολυτεχνείου- 210-2825202 alphakapi@hotmail.com)

• Κ.Α.Π.Η. Ελευθερίου Βενιζέλου (Ελευθερίου Βενιζέλου 232 & Ελαιών 210-2813595- bkapidha@hotmail.gr)

• Κ.Α.Π.Η. Καναπίτσας (Σαλαμίνος 11 - 210-2848185 kapikanapitsas2@hotmail.gr) 

• Κ.Α.Π.Η. Πρασίνου Λόφου (Πρασίνου Λόφου 92 210-2833555 irenetsaniklidou@hotmail.com) 

• Κ.Α.Π.Η. Αυγής (Αυγής 49- 210-2820230- kapiavgis@gmail.com)