Φόρμα αναζήτησης

Το "Παιδικό Μουσείο Εξερεύνησης" ήρθε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Alt
05 Νοε 2021 11:51 AM
Κατηγορία: Βιβλιοθήκη

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Παιδικού Μουσείου Εξερεύνησης φιλοξένησε με επιτυχία η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, από τις 18/10/21 έως 22/10/21. Το Παιδικό Μουσείο EXPLORATION ταξιδεύει σε όλες τις βιβλιοθήκες της Ελλάδας και η βιβλιοθήκη μας ήταν πρώτος προορισμός.

Το Παιδικό Μουσείο είναι το πρώτο κινητό μουσείο στην Ελλάδα με αποστολή να ταξιδεύει παντού για όλα τα παιδιά. Αφοσιωμένο στην υπηρεσία επιμόρφωσης του παιδιού και της οικογένειάς του, εμπνέει τα παιδιά  να εξερευνούν, να ανακαλύπτουν, να παίζουν. Ευχαριστούμε το Παιδικό Μουσείο EXPLORATION για την ευκαιρία διάδρασης με ένα από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα και του ευχόμαστε πολλούς, δημιουργικούς και φιλόξενους σταθμούς. Ευχαριστούμε την εκπαιδευτικό-μουσειολόγο, κα Αλεξάνδρα Μαραβέλια, υπεύθυνη του προγράμματος ΒΙΒΛΙΟ: Τα φύλλα που μιλάνε για την άριστη συνεργασία.

Εκατό (100) μαθητές/τριες των Δ΄ & Ε΄ τάξεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής  εμπνεύστηκαν  από το υλικό της μουσειοσκευής του κινητού μουσείου EXPLORATION και το πρόγραμμα «Βιβλία: Τα φύλλα που μιλάνε» που φιλοξένησε η Βιβλιοθήκη μας και εξερεύνησαν την ιστορία του βιβλίου μέσα από κάρτες και χρονολόγια. Ανακάλυψαν αντικείμενα χαμένα στον χρόνο, εμπνεύστηκαν από τη διαδικασία μετάβασης του χειρόγραφου βιβλίου σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, κατασκεύασαν τα δικά τους αντικείμενα, δημιούργησαν τις δικές τους ιστορίες, τις δραματοποίησαν και φυσικά έπαιξαν. Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς κ.κ. Κατερίνα Μιχαλοπούλου, Αθανάσιο Κασιάρα, Ευαγγελία Τζιατζιά, Ευάγγελο Παπαχαρίση, Σοφία Ατμάτογλου και Φωτεινή Ιωαννίδου από το  1ου Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής για την άμεση ανταπόκριση στη δράση και τον Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο  Κουτσούκο για τη θετική συναίνεση. 

Το ξεκίνημα έγινε από την ομάδα των μαθητών του τμήματος Ε2 με την ιστορική παρουσίαση της γραφής βάσει της χρονοσειράς μέχρι την ανακάλυψη του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Στη συνέχεια η ομάδα χωρίστηκε στις κατά ενότητα εποχές: Προϊστορία, Αρχαία Χρόνια, Μεσαίωνας, Νεότερη Ιστορία, Σύγχρονη Ιστορία και παρέλαβε το υλικό που αντιστοιχούσε στην κάθε εποχή. Οι σχετικές κάρτες αναγνώστηκαν δυνατά από την κάθε ομάδα, έγινε επιλογή και αντιστοίχιση των αντικειμένων, καθώς και αναφορά των γεγονότων  κάθε χρονολογικής εποχής.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από την ομάδα των μαθητών των τμημάτων Ε1, εξερευνώντας με όλες τις αισθήσεις τους την ιστορία του βιβλίου και της γραφής από την προϊστορία έως τη σύγχρονη ιστορία, ανακαλύπτοντάς το από την εποχή του πηλού και  του παπύρου μέχρι το e-book.

Συνεχίστηκε το πρόγραμμα από δύο ομάδες παιδιών των τμημάτων Δ1 και Δ2 με την ιστορική παρουσίαση με τα αντίστοιχα εργαλεία κατά εποχή. Τα παιδιά κατασκεύασαν από πηλό τον δίσκο της Φαιστού καθώς και παπύρους γράφοντας πάνω τα όνομά τους. Υπήρξε υπέρμετρος ζήλος από τους μαθητές γι’ αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία, η οποία έλαβε τέλος σε κλίμα ενθουσιασμού και αποφάνθηκαν ότι «Το βιβλίο του μέλλοντος δεν θα έχει υλική υπόσταση θα είναι διάφανο, άυλο, αιθέριο».

Τέλος οι ομάδες των παιδιών των τμημάτων Ε3 και Δ3, την Παρασκευή 22/10/2021,  τελευταία ημέρα του εν λόγω προγράμματος,  έχοντας οδηγό την πυξίδα της Μουσειοσκευής, μεταφέρθηκαν από το  παρελθόν  στο παρόν, για να εξερευνήσουν την ιστορία και την πορεία του βιβλίου μέσα στο χρόνο, από την Προϊστορία και την χάραξη διαφόρων συμβόλων σε πέτρες και πηλό έως τη σημερινή εποχή και τα ψηφιοποιημένα βιβλία.

Τελειώνοντας το ταξίδι της στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Αττικής, η καναρινί βαλίτσα του Παιδικού Μουσείου Exploration, ταξίδεψε πίσω στην πόλη της, στο Ηράκλειο Κρήτης και συνεχίζει και πάλι με προορισμό κάποια άλλη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα για περισσότερες εξερευνήσεις και παιχνίδια.

Leave A Comment

CAPTCHA
Η ερώτηση γίνεται για την αποφυγή του spam
Image CAPTCHA
Γράψτε τους χαρακτήρες της εικόνας.