Φόρμα αναζήτησης

Μπαίνουν μπροστά οι ψεκασμοί για την φετινή καταπολέμηση των κουνουπιών από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Alt
04 Μάιος 2020 1:35 PM
Κατηγορία: Πόλη

Τους εποχιακούς ψεκασμούς και τις λοιπές απαιτούμενες δράσεις για τον περιορισμό του πληθυσμού των κουνουπιών κατά την θερινή περίοδο ξεκινάει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής με παρεμβάσεις στα στρατηγικά σημεία της πόλης. Ο νέος γύρος ψεκασμών για την προνυμφοκτονία μπαίνει μπροστά τις αμέσως επόμενες ημέρες με κυκλικές, περιοδικές παρεμβάσεις στα φρεάτια, τους κοινόχρηστους χώρους και τα σημεία όπου υπάρχει συγκέντρωση στάσιμου νερού (θυμίζουμε στα ρέματα ψεκασμούς εκτελεί η Περιφέρεια Αττικής). Το ψέκασμα θα επαναλαμβάνεται ανά δύο εβδομάδες, ενώ η καμπάνια θα διαρκέσει μέχρι να τελειώσει το καλοκαίρι, αλλά και το πρώτο διάστημα του φθινοπώρου, εάν αυτό χρειαστεί.

Όπως κάθε χρόνο, βέβαια, η όποια επιτυχία της καμπάνιας εξαρτάται από την συμβολή των κατοίκων της πόλης, καθώς πιθανές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών δεν είναι μόνο οι δημόσιοι αλλά και ιδιωτικοί χώροι. Με απλές κινήσεις οι Ηρακλειώτες μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν. Να πως:

  • Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά σε κάθε σημείο του χώρου μας, όπως σε άδεια δοχεία, βαρέλια, ελαστικά κτλ.
  • Φροντίζουμε να κρατάμε καθαρές τις υδρορροές, αλλά και κάθε κανάλι νερού ώστε αυτό να απορρέει.
  • Προσέχουμε για διαρροές σε σωληνώσεις ή εξωτερικές βρύσες.
  • Μικρές ή μεγάλες λακκούβες στο χλοοτάπητα ή σε άλλα σημεία του κήπου που μπορούν να συγκρατήσουν νερό θα πρέπει να παραγεμιστούν με χώμα ή να φροντίσουμε ώστε να αποστραγγίζουν καλά.
  • Δεν ποτίζουμε υπερβολικά τις γλάστρες μας.
  • Όπου χρειάζεται να υπάρχει νερό (όπως ποτίστρες, γούρνες κτλ) φροντίζουμε να το ανανεώνουμε συχνά.
  • Παιδικές πισίνες, κουβαδάκια ή άλλα παιχνίδια που συνήθως αφήνονται μόνιμα στην αυλή ή στον κήπο θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής.
  • Κουρεύουμε τακτικά το γκαζόν και περιποιούμαστε την χαμηλή βλάστηση όπου είναι πυκνή για να μην φωλιάζουν εκεί κουνούπια.

Πιθανά σημεία εστιών σε ιδιωτικούς χώρους: Πιατάκια γλάστρας, κουβάδες – τενεκέδες για πότισμα, ποτίστρες για γάτες/ σκύλους, μεταχειρισμένα λάστιχα, τούβλα, τσιμεντόλιθοι, δεξαμενές νερού, σιντριβάνια, φρεάτια με ρολόγια νερού, φρεάτια γενικά, σχάρες σε γκαράζ (ειδικά υπόγεια), υδρορροές χαλασμένες, χαλασμένα συστήματα ποτίσματος.

Για να ενημερωθούν οι κάτοικοι της πόλης, ο Δήμος θα «τρέξει» παράλληλα καμπάνια ενημέρωσης του κοινού με διανομή υλικού, αφίσες που θα αναρτηθούν σε κομβικά σημεία.

Όλα τα παραπάνω εξετάστηκαν στην σύσκεψη που πραγματοποίησε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, με τον εντεταλμένο σύμβουλο για το Περιβάλλον, Μάνο Βαβουράκη, και το συνεργείο που θα αναλάβει τους ψεκασμούς ώστε να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες του πλάνου δράσης.

Leave A Comment

CAPTCHA
Η ερώτηση γίνεται για την αποφυγή του spam
Image CAPTCHA
Γράψτε τους χαρακτήρες της εικόνας.