Φόρμα αναζήτησης

Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων

Alt
14 Μαρ 2024 11:30 AM
Κατηγορία: Βιβλιοθήκη

Τη Δευτέρα 11/3/2024 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η 6η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων στο αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με καλεσμένη την πολυβραβευμένη συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη για το μυθιστόρημά της “Ψιλά γράμματα”. Μαζί μα ήταν και η πολύ αξιόλογη Ισμήνη Κουρούπη από το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας των Εκδόσεων Καστανιώτη.

Τα μέλη της λέσχης καλωσόρισαν τη συγγραφέα η οποία στη συνέχεια μίλησε για το βιβλίο της. Τα «Ψιλά γράμματα» είναι ένα μυθιστόρημα για τη μνήμη. Για την ατομική και συλλογική μνήμη ενός «αμυδρού» ανθρώπου, ονειροπόλου, που δεν ήθελε υποχρεωτικά να αισιοδοξεί και να ευτυχεί. Η συγγραφέας δημιουργεί, έναν συνομήλικό της ήρωα, με τον οποίο διατρέχει τον ίδιο χρόνο, για να δείξει, με ειρωνεία και πολύ χιούμορ, την αντιφατικότητα της ανθρώπινης ζωής. Ο πολιτικός χρόνος υπάρχει στο μυθιστόρημά της, αλλά η χούντα, το Πολυτεχνείο, το ΠΑΣΟΚ, είναι περισσότερο εξωτερικά σημεία αναγνώρισης της πλοκής, που δίνονται με ειρωνεία και χιούμορ.  

Το μυθιστόρημα διαβάζεται απνευστί και αναφέρεται στην αντιφατικότητα της ανθρώπινης ζωής, την αβεβαιότητα, τη δυσπιστία, τις διαψεύσεις.

Ανέφερε ότι ο ήρωας ο Μιχάλης Τσιούλης, είναι ένας άνθρωπος που έχει φράσεις που την εκφράζουν απόλυτα.

Η ειρωνεία, ως αντιφραστικός λόγος, και το χιούμορ είναι τα όπλα της συγγραφέως. Το χιούμορ δεν υπάρχει μόνο στις καταστάσεις. Υπάρχει και στη γλώσσα. Και είναι επίτευγμα που, παρά την ειρωνεία, η συγγραφέας κατορθώνει πάντα να γράφει θερμά. Η γλώσσα της έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Είναι πλούσια, γλωσσοπλαστική, γι’ αυτό και διεισδύει και ξεσηκώνει τη σκέψη και τα συναισθήματα.

Η κ. Καρυστιάνη απάντησε πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις των μελών της Λέσχης που την παρακολουθούσαν με αμείωτο ενδιαφέρον.

Τέλος η συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία της και το κοινό την ευχαρίστησε κατενθουσιασμένο για την τιμητική παρουσία της.

Η επόμενη συνάντηση της Λέσχης θα πραγματοποιηθεί στις 15-4-2024 στις 18:00, με καλεσμένη τη συγγραφέα Ελένη Πριοβόλου για το νέο της βιβλίο «Το δέντρο με τις φωλιές».

Leave A Comment

CAPTCHA
Η ερώτηση γίνεται για την αποφυγή του spam
Image CAPTCHA
Γράψτε τους χαρακτήρες της εικόνας.