Φόρμα αναζήτησης

Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων

Alt
09 Νοε 2023 10:02 AM
Κατηγορία: Βιβλιοθήκη

Τη Δευτέρα 30/10/2023 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων στο αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η οποία επανήρθε με νέο σχήμα με τους συγγραφείς να είναι συντονιστές.

Σε ένα κλίμα αρμονικό με υψηλό πολιτισμικό επίπεδο, το βιβλίο που συζητήθηκε στη Λέσχη ήταν το κοινωνικό μυθιστόρημα «Σέρρα: Η ψυχή του Πόντου» του πολυβραβευμένου συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου από τις εκδόσεις Ψυχογιός, που αποτυπώνει την ψυχή του Ποντιακού Ελληνισμού.

Τα μέλη της λέσχης αφού καλωσόρισαν τον λογοτέχνη, ένα από αυτά, τον προλόγισε και διάβασε το βιογραφικό του.

Στη συνέχεια, ο συγγραφέας πήρε το λόγο για να εκφράσει την έκπληξή του για το πλήθος των μελών, αλλά και για να τους εντάξει στο κλίμα του βιβλίου του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η συγγραφή αποκαλύπτει τον εαυτό μας και μας διδάσκει.

Με σεβασμό πάντα στην ιστορική αλήθεια και αφορμή τις αφηγήσεις των Ποντίων της Βίγλας στην Άρτα, αλλά και όλων των μεγάλων που λένε ιστορίες, ο Γιάννης Καλπούζος εμπνεύστηκε την παράλληλη πορεία δύο κοριτσιών από τον Πόντο, της Ταλίν και της Φιλάνθης.

Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας, ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών, με την ομογενοποίηση των φυλών και τη μισαλλοδοξία Νεότουρκων και Κεμαλιστών, αλλά και η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, με τις διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν στα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και τις στέπες του Καζακστάν.

Ακολούθησαν οι εντυπώσεις και οι ερωτήσεις των μελών, ενώ μετά από τρεις ολόκληρες ώρες, ο συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία του και τέλος το κοινό τον ευχαρίστησε κατενθουσιασμένο για την τιμητική παρουσία του.

Μας γράψαν χαρακτηριστικά: Συγχαρητήρια για τη συνάντηση και τη μεγάλη επιτυχία που είχε, με πολύ κόσμο που διψάει για τέτοιες πολιτισμένες εκδηλώσεις και ένα συγγραφέα πολύ συμπαθή και προσηνή.

Σημειωτέον ότι συμμετείχαν και παλαιότερα μέλη της Λέσχης μας καθώς και μέλη από τη Λέσχη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμαρουσίου.

Ενημερωτικά, η επόμενη συνάντηση της Λέσχης θα πραγματοποιηθεί στις 27-11-2023, ενώ το βιβλίο που έχει επιλεγεί είναι η «Αηδονόπιτα» του Ισίδωρου Ζουργού.

Leave A Comment

CAPTCHA
Η ερώτηση γίνεται για την αποφυγή του spam
Image CAPTCHA
Γράψτε τους χαρακτήρες της εικόνας.