Φόρμα αναζήτησης

Καλοκαιρινές δράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης: Δράσεις ημέρας

Alt
17 Ιουλ 2019 2:27 PM
Κατηγορία: Βιβλιοθήκη

Τι συμβαίνει καθημερινά στις φετινές Καλοκαιρινές Δράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης:

Δευτέρα 24/6/2019 ξεκίνησαν οι καλοκαιρινές δράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου Αττικής με το πρώτο εργαστήριο δημιουργικής γραφής, συνδυάζοντας και την τεχνολογία,  με τίτλο «Μικροί Συγγραφείς».

Συντονίστρια ήταν η κ. Μαριάννα Μαράντου στο πλαίσιο του μοναδικού, ειδικού προγράμματος σπουδών της Ampersand που πραγματοποιεί εθελοντικά πανελλαδικά για πρώτη φορά στη βιβλιοθήκη μας, για τους μικρούς φίλους και αναγνώστες της, ηλικίας 8-12 ετών. Τα παιδιά ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τη δημιουργική σκέψη και πώς αυτή αποτυπώνεται στο χαρτί. Αφού έγραψαν λίγα λόγια για να παρουσιάσουν τον εαυτό τους στην ομάδα, συζήτησαν για το αγαπημένο τους βιβλίο. Στη συνέχεια, ξεκινώντας από κάποιες εικόνες που τους έδειξε μέσα από τον υπολογιστή η συντονίστρια μίλησαν για συναισθήματα και συμπεριφορές και αποτύπωσαν στο χαρτί μια δική τους ιστορία.

Τα παιδιά, αφού δανείστηκαν βιβλία, έφυγαν χαρούμενα και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το δεύτερο μάθημα δημιουργικής γραφής, την ερχόμενη Δευτέρα στις 1/7.

Τρίτη 25/6/2019 πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο με τίτλο «Όσο ο χρόνος τρέχει παιχνίδι με βιβλία βρέχει», για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών με συντονίστρια τη συγγραφέα Βασιλική Μουργελά. Η δράση είχε σαν πρωταγωνιστές τα βιβλία και οι μικροί μας φίλοι, αφού γνωρίστηκαν μεταξύ τους και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ξεκίνησαν το παιχνίδι. Τα παιδιά της κάθε ομάδας συνεργάστηκαν μεταξύ τους παίζοντας παντομίμα, βρίσκοντας εικόνες μέσα από τα βιβλία και ανακαλύπτοντας τους κρυμμένους τίτλους των βιβλίων. Στο τέλος η συγγραφέας αφηγήθηκε δύο από τα παραμύθια της με τίτλο «Ο Αστρομικρούλης» και «Άμπα και Λήδα : Δύο γάτες σε μια μαγική ιστορία».

Τα παιδιά, αφού δανείστηκαν βιβλία, έφυγαν χαρούμενα και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη δράση.

Την Τετάρτη 26/6/2019 έγινε το πρώτο εργαστήρι «Ρομποτικής & Stem» για τους μικρούς μας φίλους ηλικίας 9-12 ετών με συντονιστή τον Φώτη Τσιούμα από την εταιρία Ampersand Robotics - Ampersand Learning & Technology. Οι μικροί μας φίλοι χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και ξεκίνησαν το εκπαιδευτικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της τεχνολογίας. Με τη βοήθεια του συντονιστή τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν για το ηλιακό μας σύστημα και να το αποτυπώσουν με απλά υλικά. Στη συνέχεια, κατασκεύασαν μια σβούρα και τη βάση της με lego και κατάφεραν να τη θέσουν σε κίνηση με την δύναμη της τεχνολογίας!

Τα παιδιά δανείστηκαν βιβλία για το σπίτι και έφυγαν κατενθουσιασμένα.

Δευτέρα 1/7/2019 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Αττικής πραγματοποιήθηκε το δεύτερο εργαστήριο δημιουργικής γραφής, με τίτλο «Μικροί Συγγραφείς» με συντονιστή τον κ. Μάνο Παπαδάκη.

Τα παιδιά διάλεξαν από ένα βιβλίο της αρεσκείας τους από τη βιβλιοθήκη και συζήτησαν με τον συντονιστή για το τι χρειάζεται ένας συγγραφέας για να δημιουργήσει μια ιστορία. Στη συνέχεια οι μικροί μας συγγραφείς κλήθηκαν να γράψουν κάποιες προτάσεις από το κάθε γράμμα της αλφαβήτου με σκοπό να γράψουν τη δική τους ιστορία. Τέλος, αφηγήθηκαν τις ιστορίες τους στην ομάδα, αντάλλαξαν απόψεις και άκουσαν τις συμβουλές του συντονιστή.

Τα παιδιά, αφού δανείστηκαν βιβλία, έφυγαν χαρούμενα και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το τρίτο μάθημα δημιουργικής γραφής, την ερχόμενη Δευτέρα στις 8/7.

Την Τετάρτη 3/7/2019 έγινε το πρώτο εργαστήρι «Ρομποτικής & Stem» για τους πιο μικρούς μας φίλους ηλικίας 6-8 ετών με συντονιστή τον Φώτη Τσιούμα από την εταιρία Ampersand Robotics - Ampersand Learning & Technology.

Το θέμα του εργαστηρίου ήταν οι σούπερ ήρωες και φυσικά ενθουσίασε τους μικρούς μας επισκέπτες! Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες κατά ηλικία και ξεκίνησαν να κατασκευάζουν με κομμάτια lego ένα όχημα, το οποίο με έναν ενσωματωμένο μηχανισμό και με τον κατάλληλο προγραμματισμό τέθηκε σε κίνηση. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τις κατασκευές τους και τα μικρά τους ρομπότ και στη συνέχεια έφτιαξαν μάσκες με τους αγαπημένους τους σούπερ ήρωες!

Στη δράση ήταν παρούσα και η αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού κυρία Δέσποινα Αιβατζίδου η οποία στο τέλος της συνάντησης χάρισε στα παιδιά μια τσάντα με το λογότυπο του Δήμου μας για τις καλοκαιρινές τους βόλτες! Τα παιδιά, αφού την ευχαρίστησαν και δανείστηκαν βιβλία, έφυγαν χαρούμενα ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη δράση.

Δευτέρα 8/7/2019 και συνεχίζονται οι καλοκαιρινές δράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου Αττικής με το εργαστήριο δημιουργικής γραφής για παιδιά «Μικροί συγγραφείς» και με συντονιστή τον Μάνο Παπαδάκη από την Ampersand.

Τα παιδιά πήραν με χαρά μολύβια και χαρτιά, κάθισαν σε κύκλο και άρχισαν να γράφουν το καθένα με τη σειρά του από μία πρόταση συνεχίζοντας την ιστορία από εκεί που την είχε αφήσει ο προηγούμενος. Έτσι, οι μικροί μας συγγραφείς ανέπτυξαν την φαντασία τους και έμαθαν να κάνουν κάτι ομαδικά και συνεργατικά. Στο τέλος διάβασαν όλοι μαζί την ιστορία, δανείστηκαν βιβλία και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Δευτέρα στις 15/7.

Τρίτη 9/7/2019 υποδεχθήκαμε τους μικρούς φίλους της βιβλιοθήκης στο διαδραστικό εργαστήρι με τίτλο «Η Βιβλιοθήκη αλλιώς…» με συντονιστές την Ελένη Χιωτάκη και τον Σταύρο Ψυλλάκη.

Η Χαρά, ο Γιάννης, η Ηρώ, ο Χάρης, ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα, η Ειρήνη,  η Πέννυ, ο Θανάσης, ο Γιώργος, ο Κωνσταντίνος και ο Ανέστης, η Ραφαηλία, η Μαρία-Ελπίδα και όοοολα τα παιδιά που ήρθαν σήμερα στο εργαστήρι μας, έδωσαν από μια καταπληκτική ιδέα  για την βιβλιοθήκη. Στην αρχή συστηθήκαμε με παιχνίδια γνωριμίας και αφού γνωριστήκαμε καλά,  η Χαρά πρότεινε να εξερευνήσουμε την βιβλιοθήκη και με τον μικρό Γιάννη αρχηγό ξεκινήσαμε όλοι μαζί να βρούμε τους θησαυρούς που κρύβουν τα ράφια.

Ο Κωνσταντίνος εντυπωσιάστηκε από το μέγεθος της παλιάς εγκυκλοπαίδειας, ένα βιβλίο που διάλεξε στην τύχη , «μυρίζει βρεγμένο ψωμί » μας είπε ενθουσιασμένος καθώς γνώριζε καλύτερα το βιβλίο του. «Μ’ αρέσει, δεν έχει τίτλο, έχει ένα ιδιαίτερο σχέδιο στο εξώφυλλο.» «Εμένα μου αρέσει  το χρώμα στο εξώφυλλο» μας είπαν ο Χάρης  κι ο Γιάννης ενώ ο Γιώργος αντέγραψε ολόκληρο ποίημα από το βιβλίο «με Νότες και με Γράμματα»  και ζωγράφισε το δέντρο και την σκιουροφωλιά της σκιουροφαμελιάς. «Μου αρέσει να γνωρίζω για τα ζώα» είπε η Ραφαηλία που εμπνεύστηκε από το δικό της βιβλίο να ζωγραφίσει μια αλεπού.

Μας επισκέφτηκε και η αντιδήμαρχος κα Αϊβατζίδου και έδωσε στα παιδιά καλοκαιρινά αναμνηστικά μαζί με τα βιβλία που δανείστηκαν κι εκείνα την κάθισαν στο σκαμνί και την …ζωγράφισαν. Μετά τα παιδιά φαντάστηκαν τη βιβλιοθήκη και τους ανθρώπους της κάπως αλλιώς και ζωγράφισαν τις βιβλιοθηκονόμους κι έτσι κι αλλιώς.

Στο τέλος, όλα τα παιδιά άφησαν τις ευχές τους για τη βιβλιοθήκη «αλλιώς»…

Την Τετάρτη 10/7/2019 συνεχίστηκε το εργαστήρι «Ρομποτική & Stem» για παιδιά 9-12 ετών, με συντονιστή τον Φώτη Τσιούμα από την εταιρία Ampersand Robotics - Ampersand Learning & Technology και θέμα «Χρώμα και ήχος».

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων και έμαθαν τι είναι τα χρώματα και πώς τα αντιλαμβανόμαστε, καθώς και πώς μεταδίδεται ο ήχος. Στη συνέχεια, οι μικροί μας φίλοι κατασκεύασαν ένα ρομπότ με κομμάτια lego, ακολουθώντας βήμα προς βήμα το σχεδιάγραμμα που τους έδωσε ο συντονιστής μέσω tablet και στη συνέχεια το έθεσαν σε κίνηση με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Στο τέλος, κατασκεύασαν ένα αυτοσχέδιο τηλέφωνο χρησιμοποιώντας απλά υλικά, όπως χάρτινα ποτηράκια και σπάγκο.

Τη Δευτέρα 15/7/2019 συνεχίστηκε το εργαστήρι δημιουργικής γραφής «Μικροί Συγγραφείς», για παιδιά 8-12 ετών, με συντονίστρια την Μαριάννα Μαράντου από την εταιρία Ampersand και με τίτλο “Εξασκώντας τη φανταστική”.

Αφού οι μικροί μας φίλοι παρουσίασαν σύντομα τον εαυτό τους στην ομάδα, έκλεισαν τα μάτια και ακούγοντας χαλαρωτική μουσική, φαντάστηκαν ότι πετούν πάνω από τη Βιβλιοθήκη και μεταφέρονται στο Διάστημα σ’ έναν φανταστικό πλανήτη. Στη συνέχεια, έδωσαν όνομα στον πλανήτη τους, τον περιέγραψαν και τον ζωγράφισαν. Στη συζήτηση που έκαναν αν προτιμούν τον πλανήτη «τους» ή τη Γη, τα παιδιά διχάστηκαν και έφτιαξαν δύο ομάδες, των «γαλαξιακών υπερηρώων» και των «γήινων υπερηρώων». Τέλος, αποκτώντας υπερφυσικές δυνάμεις κλήθηκαν να σώσουν τον πλανήτη από την επίθεση ενός μοχθηρού υπερήρωα.

Τα παιδιά, αφού δανείστηκαν βιβλία, έφυγαν χαρούμενα με τις υπερδυνάμεις τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη δράση.

Την Τρίτη 16/7/2019 το διαδραστικό εργαστήρι με τίτλο «Πώς με βλέπεις;» με την Ελένη Χιωτάκη και τον Σταύρο Ψυλλάκη, υποδέχθηκε τους μικρούς φίλους και αναγνώστες της βιβλιοθήκης, ηλικίας 5-12 ετών. Αφού τα παιδιά παρουσίασαν τον εαυτό τους στην ομάδα, οι συντονιστές τα προέτρεψαν να εξοικειωθούν με το χώρο της Βιβλιοθήκης τρέχοντας και χοροπηδώντας ελεύθερα. Έπειτα, παρατήρησαν ο ένας τον άλλον και αποτύπωσαν τις εντυπώσεις τους με χρώμα στο χαρτί. Στη συνέχεια, με αφορμή την ανάγνωση ενός βιβλίου, συζήτησαν για τους διαφορετικούς ανθρώπινους τύπους, για τα συναισθήματα και έμαθαν ότι οι άνθρωποι είναι μοναδικοί και πολυδιάστατοι. Τέλος, οι μικροί μας φίλοι ζωγράφισαν μια ασπίδα, την οποία πήραν μαζί τους φεύγοντας, για να τους προστατεύει.

Την Τετάρτη 17/7/2019 έγινε το εργαστήρι «Ρομποτικής & Stem» για τους μικρούς μας φίλους ηλικίας 6-8 ετών με συντονιστή τον Φώτη Τσιούμα από την εταιρία Ampersand Robotics - Ampersand Learning & Technology.

Το θέμα ήταν το “Μυστήριο” με τα παιδιά να αναλαμβάνουν τον ρόλο του ντετέκτιβ. Αρχικά, χωρίστηκαν σε ομάδες και κατασκεύασαν με κομμάτια lego ένα ρομπότ-σκυλάκι για βοηθό του ντετέκτιβ, το οποίο με τον κατάλληλο προγραμματισμό έθεσαν σε κίνηση.

Στη συνέχεια, έφτιαξαν τη ‘μυστική τους ταυτότητα’ γράφοντας το κωδικό όνομά τους, ζωγραφίζοντας έναν ήρωα, του οποίου τη δύναμη ήθελαν να αποκτήσουν και αφήνοντας το δακτυλικό αποτύπωμά τους.

Οι μικροί μας φίλοι ενθουσιάστηκαν με τις κατασκευές τους και φεύγοντας πήραν μαζί τους την “ταυτότητα” του ντετέκτιβ.

Δευτέρα 22/7/2019 ολοκληρώθηκε το εργαστήριο δημιουργικής γραφής για παιδιά «Μικροί συγγραφείς» με συντονιστή τον Μάνο Παπαδάκη από την εταιρία Ampersand Robotics.

Στην τελευταία για φέτος συνάντηση των μικρών συγγραφέων, με αφετηρία το επιτραπέζιο παιχνίδι «Μια φορά και έναν καιρό», τα παιδιά δημιούργησαν την δική τους ιστορία. Αφού ο συντονιστής τους εξήγησε τους κανόνες, τους μοίρασε κάρτες με τους βασικούς πρωταγωνιστές, κάποιες λέξεις - κλειδιά και το προτεινόμενο τέλος για να γράψουν το δικό τους παραμύθι. Οι μικροί μας αναγνώστες, χρησιμοποιώντας την φαντασία τους, τις κάρτες τους και την καθοδήγηση του συντονιστή, ξεδίπλωσαν για άλλη μια φορά το ταλέντο τους, πριν ευχηθούν Καλό Καλοκαίρι και αποχαιρετίσουν την ομάδα.

Τετάρτη 24/7/2019 ολοκληρώθηκε το εργαστήρι «Ρομποτική & Stem» και ο συντονιστής Φώτης Τσιούμας από την εταιρία Ampersand Robotics, υποδέχθηκε τους μικρούς φίλους και αναγνώστες της βιβλιοθήκης, ηλικίας 9-12 ετών.

Τα παιδιά, αφού συζήτησαν και έμαθαν για τη λειτουργία και τη χρησιμότητα ενός φράγματος νερού, στη συνέχεια κατασκεύασαν με lego ένα φράγμα το οποίο με τον κατάλληλο προγραμματισμό άνοιγε ή έκλεινε ώστε να περάσει ένα καραβάκι.  

Τέλος με τη χρήση απλών υλικών όπως χαρτόνια, καλαμάκια κ.ά., έφτιαξαν τη δική τους σχεδία.

Τα παιδιά αφού ευχαρίστησαν τον συντονιστή, ευχήθηκαν Καλό Καλοκαίρι, εκφράζοντας την επιθυμία τους η όμορφη αυτή δράση να συνεχιστεί και τη νέα χρονιά στη βιβλιοθήκη.

Leave A Comment

CAPTCHA
Η ερώτηση γίνεται για την αποφυγή του spam
Image CAPTCHA
Γράψτε τους χαρακτήρες της εικόνας.