Φόρμα αναζήτησης

Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών 2024 – Τι κάνει ο Δήμος, τι πρέπει να κάνουν οι δημότες

Alt
04 Ιουν 2024 10:46 AM
Κατηγορία: Περιβάλλον

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής ξεκίνησε και φέτος έγκαιρα τις απαραίτητες παρεμβάσεις για τον περιορισμό του πληθυσμού των κουνουπιών ενόψει του καλοκαιριού. Με τακτικούς ψεκασμούς, χρησιμοποιώντας οικολογικά υλικά, σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους φροντίζει να επέμβει στα σημεία επώασης των νυμφών του εντόμου ώστε να μην αναπαραχθεί υπερβολικά μεγάλος αριθμός. Οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται στο σύνολο της πόλης, αρχικά με προγραμματισμένο κύκλο σε όλες τις γειτονιές, στην πορεία δε του καλοκαιριού με έκτακτες παρεμβάσεις όπου, όποτε και για όσο χρειάζεται.

Για το βέλτιστο αποτέλεσμα όμως είναι απαραίτητη και η συμβολή των κατοίκων. Όπως ο Δήμος μεριμνά να μην υπάρχουν σημεία επώασης κουνουπιών στους δημόσιους χώρους, έτσι και οι πολίτες πρέπει να φροντίσουν το ίδιο στις ιδιοκτησίες τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι απλές κινήσεις στην καθημερινότητα. Αναλυτικά μερικές από αυτές:

- Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά σε κάθε σημείο του χώρου μας, όπως σε άδεια δοχεία, βαρέλια, ελαστικά κτλ.

- Φροντίζουμε να κρατάμε καθαρές τις υδρορροές, αλλά και κάθε κανάλι νερού ώστε αυτό να απορρέει.

- Προσέχουμε για διαρροές σε σωληνώσεις ή εξωτερικές βρύσες.

- Μικρές ή μεγάλες λακκούβες στο χλοοτάπητα ή σε άλλα σημεία του κήπου που μπορούν να συγκρατήσουν νερό θα πρέπει να παραγεμιστούν με χώμα ή να φροντίσουμε ώστε να αποστραγγίζουν καλά.

- Δεν ποτίζουμε υπερβολικά τις γλάστρες μας.

- Όπου χρειάζεται να υπάρχει νερό (όπως ποτίστρες, γούρνες κτλ) φροντίζουμε να το ανανεώνουμε συχνά.

- Παιδικές πισίνες, κουβαδάκια ή άλλα παιχνίδια που συνήθως αφήνονται μόνιμα στην αυλή ή στον κήπο θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής.

- Κουρεύουμε τακτικά το γκαζόν και περιποιούμαστε την χαμηλή βλάστηση όπου είναι πυκνή για να μην φωλιάζουν εκεί κουνούπια.

Πιθανά σημεία εστιών σε ιδιωτικούς χώρους: Πιατάκια γλάστρας, κουβάδες – τενεκέδες για πότισμα, ποτίστρες για γάτες/ σκύλους, μεταχειρισμένα λάστιχα, τούβλα, τσιμεντόλιθοι, δεξαμενές νερού, σιντριβάνια, φρεάτια με ρολόγια νερού, φρεάτια γενικά, σχάρες σε γκαράζ (ειδικά υπόγεια), υδρορροές χαλασμένες, χαλασμένα συστήματα ποτίσματος.

Όπως κάθε χρόνο, ο Δήμος θα φροντίσει και για την πόρτα – πόρτα ενημέρωση των δημοτών με διανομή σχετικού υλικού.

«Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε χτίσει, Δήμος και δημότες, μια δυνατή συμμαχία, μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας που έχει κάνει την πόλη και την καθημερινότητά μας καλύτερη. Σας ζητώ λοιπόν και φέτος να συμβάλλουμε όλοι μαζί στο κομμάτι της πρόληψης και να περιορίσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών ώστε να περάσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς προβλήματα στο όμορφο Ηράκλείο μας», το μήνυμα του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου.