Φόρμα αναζήτησης

Ενημέρωση για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Alt
16 Ιουν 2023 10:19 AM
Κατηγορία: Περιβάλλον

Την ετήσια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την καταπολέμηση των κουνουπιών ξεκινά ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Μετά τις απαραίτητες, προληπτικές παρεμβάσεις που υλοποίησαν, και θα συνεχίσουν να υλοποιούν για όσο χρειάζεται, οι δημοτικές υπηρεσίες, ο Δήμος καλεί τους Ηρακλειώτες να εφαρμόσουν απλές, αλλά καίριες πρακτικές και στον προσωπικό τους χώρο - τις οποίες θα βρουν αναλυτικά στο σχετικό φυλλάδιο που διανέμεται αυτή την περίοδο - ώστε η συμμαχία Δήμου και κατοίκων να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από την έντονη παρουσία κουνουπιών.

Εξίσου σημαντικό με τις παρεμβάσεις που κάνει ο Δήμος είναι και η μέριμνα στα σπίτια, οι απλές ενέργειες που οι κάτοικοι της πόλης μπορούν και πρέπει να κάνουν στους δικούς τους χώρους για να υπάρξει ολοκληρωμένη προστασία.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι:

Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά σε κάθε σημείο του χώρου μας, όπως σε άδεια δοχεία, βαρέλια, ελαστικά κτλ.

Φροντίζουμε να κρατάμε καθαρές τις υδρορροές, αλλά και κάθε κανάλι νερού ώστε αυτό να απορρέει.

Προσέχουμε για διαρροές σε σωληνώσεις ή εξωτερικές βρύσες.

Μικρές ή μεγάλες λακκούβες στο χλοοτάπητα ή σε άλλα σημεία του κήπου που μπορούν να συγκρατήσουν νερό θα πρέπει να παραγεμιστούν με χώμα ή να φροντίσουμε ώστε να αποστραγγίζουν καλά.

Δεν ποτίζουμε υπερβολικά τις γλάστρες μας.

Όπου χρειάζεται να υπάρχει νερό (όπως ποτίστρες, γούρνες κτλ) φροντίζουμε να το ανανεώνουμε συχνά.

Παιδικές πισίνες, κουβαδάκια ή άλλα παιχνίδια που συνήθως αφήνονται μόνιμα στην αυλή ή στον κήπο θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής.

Κουρεύουμε τακτικά το γκαζόν και περιποιούμαστε την χαμηλή βλάστηση όπου είναι πυκνή για να μην φωλιάζουν εκεί κουνούπια.

Πιθανά σημεία εστιών σε ιδιωτικούς χώρους

Πιατάκια γλάστρας, κουβάδες – τενεκέδες για πότισμα, ποτίστρες για γάτες/ σκύλους, μεταχειρισμένα λάστιχα, τούβλα, τσιμεντόλιθοι, δεξαμενές νερού, σιντριβάνια, φρεάτια με ρολόγια νερού, φρεάτια γενικά, σχάρες σε γκαράζ (ειδικά υπόγεια), υδρορροές χαλασμένες, χαλασμένα συστήματα ποτίσματος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

Ο Δήμος χωρίστηκε σε τέσσερα τμήματα για την διευκόλυνση του έργου αλλά και για να καλυφθούν και σωστά χρονικά, οι εφαρμογές, οι οποίες ξεκίνησαν από τον Απρίλιο, επαναλαμβάνονται ανά δύο εβδομάδες κυκλικά και θα κρατήσουν για όσο υπάρχει ανάγκη όλη την θερινή περίοδο και στις αρχές του φθινοπώρου.

Οι παρεμβάσεις γίνονται ως εξής:  

  1. Επίσκεψη πρώτη στο τμήμα του δήμου μεταξύ των οδών Κηφισιάς (άνω των γραμμών) – Φιλικής Εταιρείας – Λεωφόρου Κύμης – όρια της Αττικής οδού από κάτω – Πρασίνου Λόφου
  2. Επίσκεψη δεύτερη στο τμήμα του δήμου μεταξύ των οδών Κηφισιάς (κάτω των γραμμών) – Μαρίνου Αντύπα – Ικάρων – Ανδριανού – Κασταμονής – Λεωφόρου Κύμης
  3. Επίσκεψη τρίτη στο τμήμα του δήμου μεταξύ των οδών Πρασίνου Λόφου – Μελίνας Μερκούρη – Ιφιγενείας – Μιαούλη – Βάκχου – Αγίου Νεκταρίου – Δρυάδων – Ελευσινίων – Αττική οδός (από την κάτω μεριά)
  4. Επίσκεψη τέταρτη στο τμήμα του δήμου μεταξύ των οδών Αγίας Λαύρας – Κορυτσάς – Κομνηνού Διομήδους – Γράμμου – Λεωφόρος Αμαρουσίου – Αντωνίου Φιξ – Υψηλάντου – Πέτρου Ράλλη – Θεσσαλονίκης – Κορίνθου – Λαμίας – Κατσαντώνη – Λαρίσης – Χίου – Αττικής οδού (από την επάνω μεριά)

Για κάθε ολοκληρωμένη περιφορά υπάρχει έκθεση πεπραγμένων στην οποία αναφέρονται όλα τα σημεία τα οποία χρήζουν προσοχής καθώς βρέθηκαν στάσιμα νερά και η οποία θα αποτυπώνεται ψηφιακά μέσω ιντερνετικής εφαρμογής και δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο να ελέγχει στοχευμένα τα κρίσιμα σημεία κινδύνου που αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση και εκτίμηση. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 6 περιφορές στις 25 έως 28 Απρίλιου, 16 έως 19 Μαΐου, 6 έως 9 Ιουνίου, 27 έως 30 Ιουνίου και 18 έως 21 Ιουλίου.

Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί ψεκασμοί σε φρεάτια δρόμων για την έγκαιρη αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της αφθονίας παρασίτων σε μέρη που ζουν και αναπαράγονται.

Δείτε περισσότερα:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ