"Στη βιβλιοθήκη όλα είναι… Παραμυθικά! Α’"
Η Βιβλιοθήκη συνεχίζοντας δυναμικά το πρόγραμμα της “Καλοκαιρινής εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2025” μετέβη ξανά τη Τετάρτη 25/06/2025 στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής, για το Summer Camp 2025 του Δήμου μας πραγματοποιώντας, τη δράση με τίτλο «Στη βιβλιοθήκη όλα είναι… Παραμυθικά! Α’» για τα μικρά παιδιά 5-7 ετών, ταξιδεύοντάς τα ... μέσα από τα παραμύθια!
Οι συνοδοί του Summer Camp 2025 γίνονται εμψυχωτές και αναλαμβάνουν δράση!!!
Η θεατρολόγος του Summer Camp 2025 Αγγελική Καλκάνη ξεκινώντας διαδραστικά, καλεί τα παιδιά να αναφερθούν στις αγαπημένες χώρες τους και δημιουργώντας ένα ζωντανό τρενάκι, έμαθαν μέσα από τις όμορφες εικόνες που απεικονίζονταν σε προτζέκτορα τις σημαίες και τα παραδοσιακά όργανά τους.
Στη συνέχεια, η μουσικός - βιβλιοθηκονόμος Αγγελική Κετσάτη και η βιβλιοθηκονόμος Μαρία Μανώλη παράλληλα, μέσα από ηχογραφημένη μουσική και μουσικά όργανα τα μετέφεραν σε ένα ταξίδι σε μουσικούς πολιτισμούς, ως όχημα για να εκπαιδεύσει την ακοή τους και να τα εμπλουτίσει με γνώσεις. Κάθε μουσικός πολιτισμός έχει τα δικά του μουσικά όργανα.
Βασικός στόχος ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν το ιδιαίτερο μουσικό ιδίωμα κάθε πολιτισμού συγκεκριμένων πολιτισμών, καλύπτοντας τους τέσσερις ορίζοντες του πλανήτη μέσα από τις πληροφορίες, τις εικόνες, την τεχνοτροπία και το άκουσμα των ξεχωριστών κάθε φορά οργάνων είτε μεμονωμένα είτε ενταγμένα σε μία ορχήστρα. Αλλά και να αναγνωρίσουν την παγκόσμια καταγωγή των παραμυθιών.
Ξεκινώντας από την Ελλάδα, πηγαίνοντας στην Ευρώπη, μεταπηδώντας στην Ασία, στην Αμερική και, καταλήγοντας στην Αφρική έφθασαν στην Αίγυπτο, ταξιδεύοντας στη Μεγάλη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ανακαλύπτοντας ένα αιγυπτιακό παραμύθι.
Η αφήγηση του παραμυθιού από τη θεατρολόγο μας ξεκινά:
«Ποια είναι η Ροδόπη που ζούσε στην Αίγυπτο;
Θα σας διηγηθώ την ιστορία της Ροδόπης μιας πανέμορφης και άξιας κοπέλας που είχε γεννηθεί στην Ελλάδα αλλά πριν πολλά πολλά και ακόμη πιο πολλά χρόνια βρέθηκε σκλάβα στη χώρα της Αιγύπτου…
Μπορεί και να την γνωρίζεις τελικά.
Έλα μαζί μας στο ταξίδι και απόκτησε και εσύ τη σφραγίδα σου στο παραμυθοδιαβατήριο»
Τα παιδιά απόλαυσαν το παραμύθι και στη συνέχεια, μοιράστηκε σε κάθε ένα το «Διαβατήριο» και ζωγράφισαν ή έγραψαν στο εσωτερικό του, κάτι που θυμούνταν από το παραμύθι που άκουσαν. Τελειώνοντας όλοι τη ζωγραφιά τους, οι εμψυχωτές κόλλησαν στο πίσω μέρος του διαβατηρίου τη «σφραγίδα» της χώρας που επισκέφτηκαν μέσα από το παραμύθι.