Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Βοήθησε και εσύ
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δίνει την αφορμή να θυμηθούμε πώς όλοι, με πολύ απλές κινήσεις, μπορούμε να βοηθήσουμε στην προστασία του φυσικού πλούτου του πλανήτη μας για να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Η πλέον καθημερινή κίνηση που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι η Ανακύκλωση. Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής δίνει τα απαραίτητα εργαλεία στους πολίτες (μπλε κάδοι, καφέ κάδοι για οργανικά απόβλητα, κίτρινοι για χαρτί, ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών κ.α.), οι Ηρακλειώτες ανταποκρίνονται και, ως αποτέλεσμα, η πόλη κατετάγη τρίτη σε ποσοστά ανακύκλωσης σε όλη την Αττική μέσα στο 2018.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βελτιώσουμε αυτές τις επιδόσεις. Και αυτό γιατί, αν και πάρα πολλοί από μας ανακυκλώνουμε σε καθημερινή βάση, εντούτοις αρκετοί ακολουθούμε λάθος βήματα, με αποτέλεσμα να πηγαίνει χαμένη η όλη προσπάθεια.
Υπάρχουν υλικά, τα οποία ναι μεν προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τα τοποθετούμε στους συμβατικούς κάδους σκουπιδιών. Να επισημάνουμε πως λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, τα τοποθετούμε στους μπλε κάδους, με αποτέλεσμα να κάνουμε κακό στο περιβάλλον. Οπως το να πετάμε λερωμένες συσκευασίες ή σπασμένα γυαλιά, λάθη, που στην ουσία εμποδίζουν, την όλη διαδικασία.
Κάποιες απλές αλλά σημαντικές διευκρινήσεις για να κάνουμε σωστά Ανακύκλωση:
- Οι λερωμένες συσκευασίες δεν ανακυκλώνονται ενώ δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην διαδικασία διαχωρισμού των υπόλοιπων ανακυκλώσιμων υλικών. Οι συσκευασίες που περιέχουν υπολείμματα από φαγητό, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται από τα ταχυφαγεία, με πιο κλασικό παράδειγμα τα κουτιά πίτσας, αν δεν μπορούν να καθαριστούν πλήρως, τότε πρέπει να επιλέγουμε τους κανονικούς κάδους απορριμάτων. Οι συσκευασίες πρέπει να ρίχνονται στην ανακύκλωση άδειες και καθαρές. Μπορούμε, για παράδειγμα, να σκουπίσουμε ένα κεσεδάκι γιαουρτιού ή να το ξεπλύνουμε με λίγο νερό. Αυτό ισχύει και για τις συσκευασίες τετραπάκ.
- Τα σπασμένα γυαλιά δεν ανακυκλώνονται.
Μπορεί το γυαλί σαν υλικό να είναι ανακυκλώσιμο και να έχει θέση στον γνωστό σε όλους μας μπλέ κάδο, θα πρέπει όμως να θυμόμαστε πως ο διαχωρισμός όλων των υλικών γίνεται από ανθρώπους. Συνεπώς η ρίψη σπασμένων γυαλιών στους κάδους δεν βοηθάει, αντιθέτως αποτελεί σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού για τους εργαζόμενους.
- Μικρά κομμάτια χαρτιού.
Τα μικρά χαρτάκια δυσχεραίνουν το έργο της διαλογής και συνήθως καταλήγουν στις χωματερές. Γι’ αυτό, καλό είναι να μη σκίζουμε τα χαρτιά πριν τα ρίξουμε στον κάδο, απλώς τα τσακίζουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το βρεγμένο χαρτί όπως και το λερωμένο - λαδωμένο ΔΕΝ έχουν θέση στους μπλέ κάδους, καθώς όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης, χαρτί που έχει βραχεί ακόμη και αν στεγνώσει δεν ανακυκλώνεται.
- Συσκευασίες
Η συσκευασία που τυλίγουν τα τυριά, τα αλλαντικά και το κρέας στα σουπερμάρκετ και η οποία αποτελείται, από δύο υλικά, (χαρτί, ζελατίνη) ανακυκλώνεται, αλλά θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα δύο αυτά υλικά, πριν τα ρίξουμε στον μπλε κάδο. Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε πως, η συσκευασία φελιζόλ που χρησιμοποιείται στα κρέατα, ΔΕΝ ανακυκλώνεται, καθώς είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο. Τέλος, καλό είναι να συμπιέζουμε, να τσακίζουμε και να διπλώνουμε όσες συσκευασίες μπορούμε.
- CD / DVD / Βιντεοκασέτες
Στους μπλε κάδους πετάμε μόνο τις θήκες των CD και DVD. Δυστυχώς, τα ίδια τα CD και τα DVD δεν ανακυκλώνονται προς το παρόν στην Ελλάδα. Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια ή οι παλιές μας βιντεοκασέτες περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την ανακύκλωση τους.
- Πλαστκά
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως ναι μεν τα περισσότερα από τα πλαστικά ανακυκλώνονται, εντούτοις υπάρχουν κάποια που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση και ΔΕΝ έχουν θέση στους μπλέ κάδους. Αυτά είναι: καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα, σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες (έχουν ημερομηνία λήξης και θρυμματίζονται), πιστωτικές κάρτες, στικάκια μνήμης - usb, κάρτες sim, πλαστικά έπιπλα.
Να μην ξεχνάμε να ξεβιδώνουμε τα καπάκια καθώς οι περισσότεροι φορείς δεν τα δέχονται. Για αυτό πρέπει να πετάμε τα πλαστικά μπουκάλια χωριστά στους κάδους ανακύκλωσης.
Οσο για τις κρεμάστρες από σύρμα, πριν οδηγηθούν στους κάδους απορριμάτων, αφαιρούμε το πλαστικό κάλυμμα.
- Αφρολέξ
Το αφρολέξ, το οποίο είναι παράγωγο του πετρελαίου και ιδιαίτερα εύφλεκτο, ΔΕΝ έχει θέση στους μπλέ κάδους, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα περισσότερα κέντρα ανακύκλωσης.
- Κεραμικά
Τα κεραμικά ΔΕΝ ανακυκλώνονται.
Θα πρέπει να θυμόμαστε να ρίχνουμε τις συσκευασίες στον μπλε κάδο «χύμα» και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες. Αδειάζουμε λοιπόν το περιεχόμενο και τις πλαστικές και χάρτινες σακούλες που χρησιμοποιήσαμε για την συλλογή των αντικειμένων, μπορούμε, επίσης, να τις ρίχνουμε στον κάδο μετά τη χρήση τους.
- Ηλεκτρικές Συσκευές
Τις μικρές ηλεκτρικές συσκευές μπορούμε να τις ανακυκλώσουμε στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, σε σούπερ μάρκετ και σε συμβεβλημένα δημοτικά σημεία. Σε αρκετές περιπτώσει τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών προσφέρουν εξαιρετικές προσφορές σε περίπτωση που τους επιστρέψουμε μία παλιά μας συσκευή.
- Μπαταρίες
Τις μπαταρίες που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση ΔΕΝ πρέπει να τις πετάμε ούτε στους συμβατικούς κάδους, ούτε στους μπλέ κάδους. Οι άδειες μπαταρίες συλλέγονται και διαχειρίζονται ξεχωριστά. Υπάρχουν οι κάδοι με την επωνυμία ΑΦΗΣ, τους οποίους βρίσκουμε σε δήμους, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, σχολεία, δημόσιους φορείς, ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις. Στους συγκεκριμένους κάδους τοποθετούμε όλες τις μπαταρίες μίας χρήσης ή και τις επεναφορτιζόμενες αρκεί να μην ξεπερνούν σε βάρος τα 1.500 γραμμάρια. Δεν έχει σημασία αν προέρχονται από κινητά. υπολογιστές, κάμερες. Αν τύχει και είναι ενσωματωμένες με το προϊόν, τότε ΔΕΝ κάνουμε χρήση του κάδου της ΑΦΗΣ.
- Μαύρο πλαστικό
Το μαύρο πλαστικό, αυτό που χρησιμοποιείται από τα ταχυφαγεία εν είδη σκεύους, όπως και από τα σούπερ μάρκετ ΔΕΝ ανακυκλώνεται και ΔΕΝ πρέπει να ανακατεύεται με τα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.
4 Πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε:
1. Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά τα ρίχνουμε χύμα.
2. Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
3. Κλείνουμε τους κάδους, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή.
4. Αποφεύγουμε τις συσκευασίες μίας χρήσης.
Πηγή: ΕΟΑΝ
Δείτε τα προγράμματα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής
ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΙ
Οι καφέ κάδοι τοποθετημένοι σε στρατηγικά σημεία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής υλοποιούν το πρόγραμμα της κομποστοποίησης των βιοααποβλήτων της πόλης. Μέσα σε αυτούς τους κάδους τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μπορούν να ρίχνουν τα υπολείμματα των τροφίμων, προκειμένου αυτά να ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται ως κομπόστ (αναλυτικότερα παρακάτω). Σκοπός του προγράμματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση των απορριμμάτων και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών.
Πώς χρησιμοποιούμε τον καφέ κάδο;
Με απλά βήματα: διαχωρίζουμε καθημερινά τα οργανικά μας υλικά από τα υπόλοιπα. Τα οργανικά τα ρίχνουμε στον καφέ κάδο (προσοχή, όχι μέσα σε δεμένες σακούλες).
Τι μπορούμε να πετάμε στον καφέ κάδο;
Υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού (κατά προτίμηση αποστραγγισμένα από λάδια και λίπη), φρούτα και λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια, ψωμί και ζυμαρικά, τσόφλια αυγών, υπολείμματα καφέ ή αφέψημα, ξερά ή χλωρά φύλλα, στάχτη.
Τι ΔΕΝ μπορούμε να πετάμε στον καφέ κάδο;
Κόκαλα, μπαταρίες, ξύλινα αντικείμενα, οικοδομικά υλικά, υφάσματα. Οι ηλεκτρικές συσκευές πετιούνται στους ειδικούς κάδους ή, όταν πρόκειται για ογκώδεις, τηλεφωνούμε στο 8018019090 προκειμένου να απομακρυνθούν δωρεάν από το σπίτι μας, στο πλαίσιο του σχετικού Προγράμματος Ανακύκλωσης που υλοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Πλαστικά, γυάλινα, χάρτινα, αλουμινένια, λευκοσίδερα υλικά και συσκευασίες πάνε στον μπλε κάδο.
Τι γίνεται αφού πετάξουμε τα βιοαπόβλητα στον καφέ κάδο;
Ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου περνάει και αδειάζει μόνο τους καφέ κάδους. Το υλικό οδηγείται στη Μονάδα Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) με σκοπό να γίνει εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας (κόμποστ). Το κομπόστ θα πιστοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί στα πάρκα της πόλης, έτσι ώστε να αυξηθεί η γονιμότητα του εδάφους και να μειωθούν και οι δαπάνες σε εδαφοβελτιωτικά.
Γιατί είναι σημαντική η χρήση του καφέ κάδου;
Κυριότερα γιατί με την διεύρυνση της Ανακύκλωσης βοηθάμε το περιβάλλον.
Επιπλέον, γιατί τα υπολείμματα τροφών που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν κόστος για τον Δήμο, το οποίο αποτυπώνεται στην χρέωση των δημοτικών τελών. Επέκταση της ανακύκλωσης και μείωση των απορριμμάτων, που καταλήγουν για ταφή, σημαίνει μικρότερο κόστος για το δημοτικό ταμείο, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών, πέρα από αυτή του 10% που έκανε η δημοτική αρχή για όλα τα νοικοκυριά της πόλης το 2018.
ΜΠΛΕ ΟΙΚΙΑΚΟΙ ΚΑΔΟΙ
Με την δωρεάν διανομή των μπλε οικιακών κάδων ανακύκλωσης για όλους τους Ηρακλειώτες που ενδιαφέρονται να γίνουν μέρος στη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνει τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής προσπαθεί να εφαρμόσει και να προωθήσει ένα φιλικότερο προς το περιβάλλον και την πόλη σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων.
Η χρήση του κάδου είναι απλούστατη: ο πολίτης παραλαμβάνει τον κάδο σε flat μορφή (φυσικά και ο ίδιος κατασκευασμένος από ανακυκλώσιμα υλικά), τον συναρμολογεί στο σπίτι του με λίγες απλές κινήσεις και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και ο κάδος είναι έτοιμος για χρήση.
Στον μπλε κάδο οικιακής ανακύκλωσης πετάμε: χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, σίδερο λευκοσίδερο, συσκευασίες από χαρτόνι. Δεν ανακυκλώνονται: χαρτί κουζίνας, χαρτί υγείας, μικρά κομματάκια χαρτί, αφρολέξ, φελιζόλ, καλαμάκια.
ΚΙΤΡΙΝΟΙ ΚΑΔΟΙ - "ΧΑΡΤΟΦΑΓΟΙ"
Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, από τους πρώτους στο λεκανοπέδιο, υιοθέτησε το, καινοτόμο πρόγραμμα Ανακύκλωσης Χαρτιού στα σχολεία, που υλοποιούν από κοινού ο ΕΔΣΝΑ και η Περιφέρεια Αττικής, εντάσσοντας τα δημοτικά σχολεία της πόλης στον κύκλο των σχετικών ενημερωτικών δράσεων και εξοπλίζοντάς τα με την απαραίτητη υποδομή.
Συγκεκριμένα, μεγάλοι κάδοι συλλογής (πράσινου χρώματος με κίτρινο καπάκι) έχουν ήδη τοποθετηθεί στα δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου και σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, ενώ σε χώρους εντός των σχολείων τοποθετούνται κουτιά συλλογής – οι λεγόμενοι «χαρτοφάγοι» - προκειμένου να υποδέχονται το χαρτί που πετάνε τα παιδιά είτε μετά το σχολείο, είτε φέρνοντάς το από το σπίτι.
Σε τακτικά χρονικά διαστήματα, το ειδικό φορτηγό του ΕΔΣΝΑ περνά και συλλέγει τους μεγάλους κάδους, μεταφέροντας το υλικό στο εργοστάσιο ανακύκλωσης.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, σε συνεργασία με την ΦΑΙΔΡΑ ΕΠΕ, επίσημο συνεργάτη του συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της πόλης να ανακυκλώνουν τις ηλεκτρικές συσκευές που έχουν για απόρριψη.
Η διαδικασία είναι απλή:
Για τα ογκώδη επικοινωνούμε στα τηλέφωνα 8018019090 και 2104002620 (αστική χρέωση), και κανονίζουμε ραντεβού για τη δωρεάν παραλαβή των συσκευών κατευθείαν από το σπίτι ή την επιχείρηση.
Για τις μικρές ηλεκτρικές συσκευές επισκεπτόμαστε τα επτά σημεία συλλογής στην πόλη:
Δημαρχείο Στ. καραγιώργη 2 και Μαρ. Αντύπα (Plexiglass)
Κεντρική Πλατεία (Μεταλλικός)
Δ/νση Περιβάλλοντος Πρας. Λόφου 98-100 Νότια είσοδος Γηπέδου (Μεταλλικός)
Γήπεδο Ποδοσφαίρου Λ. Κύμης (Φιλικής Εταιρείας κ΄Καρύταινας)
Κλειστό Γυμναστήριο Ζεφύρου & Θησέως (Μικρός Πλαστικός εντός Γυμναστηρίου)
ΚΑΠΗ Πολυτεχνείου και Ελπίδος (Πλαστικός)
Σχολή ΟΑΕΔ Πεύκων κ΄ Εθνομαρτύρων, (Υφιστάμενος Μεταλλικός) επί της Πέυκων