Στις 13/3/2022, πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής Και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ), Ημερίδα Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα «Μελίτη».
Ο καρκίνος του πνεύμονα (ΚτΠ), μεταξύ των καρκίνων, παραμένει με διαφορά ο πρώτος σε θνητότητα και τούτο διότι συνήθως διαγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω απουσίας συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια της νόσου, με αποτέλεσμα χαμηλή 5ετή επιβίωση. Η εκστρατεία ενημέρωσης για την επικινδυνότητα αυτή και την αξία του προσυμπτωματκού ελέγχου ιδίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρόνιοι καπνιστές, είναι ζωτικής σημασίας, καθ ́ όσον σώζει στη κυριολεξία ανθρώπινες ζωές.
Για τον σκοπό αυτό, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. σε συνεργασία με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας – ΕΝΘΕ ξεκινάει στους Δήμους-μέλη του Δικτύου, πανελλήνιο Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη για την αξία της πρώιμης διάγνωσης του ΚτΠ με τον διακριτικό τίτλο «ΜΕΛΙΤΗ». Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου του ΚτΠ με ετήσια χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT), μέσα από τη διενέργεια ζωντανών ενημερωτικών διαλέξεων από ειδικούς επαγγελματίες υγείας.
Η LDCT είναι μία αξονική θώρακος, στην οποία οι τεχνικές παράμετροι που χρησιμοποιούνται είναι τέτοιες ώστε η δόση ακτινοβολίας να είναι 10 φορές μικρότερη σε σύγκριση με τη συνήθη αξονική τομογραφία. H LDCT μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της κλασσικής αξονικής τομογραφίας θώρακος για την παρακολούθηση πιθανών βλαβών του πνευμονικού παρεγχύματος χωρίς να μειώνεται η διαγνωστική της ακρίβεια.
Το μήνυμα αυτό πέρασε μέσα από την ομιλία της η ιατρός, δρ Μαρούσα Κούβελα, πνευμονολόγος της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΓΝΘΑ «Η Σωτηρία».
Την Ημερίδα Χαιρέτισε η Αντιδήμαρχος Κοινωνική Μέριμνας και Υγείας, κα Δέσποινα Αϊβατζίδου – Ποριώτου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε «Η πρόληψη σώζει ζωές, κάτι που ισχύει όσο τίποτα στην περίπτωση της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου. Πόσο μάλλον, όταν η επιστήμη προοδεύει και συνεχώς μας δίνει νέα εργαλεία για να προστατεύσουμε την υγεία μας. Ευχαριστώ θερμά το ΕΔΔΥΠΠΥ για την εξαιρετική συνεργασία με το Δήμο μας, μέσα από την οποία κρατάμε τους συμπολίτες μας διαρκώς ενημερωμένους, τους βοηθάμε να παραμένουν υγιείς».
Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό και μίλησε για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στον προσυμπτοματικό έλεγχο του Καρκίνου του Πνεύμονα, «Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση σώζει ζωές αποδεδειγμένα. Συνεπώς, στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου μέσα από την δομή των ΚΕΠ Υγείας. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης από ασθένειες πριν εκδηλώσουν την νόσο. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνονται νοσήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.» Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επίσης αναφέρθηκε στην ευθύνη της Περιφέρειας, να επενδύσει στην προαγωγή της υγείας των κατοίκων και τόνισε ότι αυτό υλοποιείτε μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας, και την ενίσχυση των ΚΕΠ Υγείας της Αττικής μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.
Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 12 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 12 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, ο Καρκίνος του Πνεύμονα, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.