Φόρμα αναζήτησης

Λέσχη ανάγνωσης για παιδιά 9-12 ετών

Alt
26 Φεβ 2024 9:48 AM
Κατηγορία: Βιβλιοθήκη

Την Τετάρτη 21/2/2024 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η 4η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης για παιδιά 9-12 ετών, στο παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου Αττικής. Με αφορμή τα «100 χρόνια από τη γέννηση της Ζωρζ Σαρή», ο Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης, ιστορικός, ξενάγησε τα παιδιά μέσα από τα ίδια τα κείμενα της Ζωρζ Σαρή στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής της, που με το έργο της επηρέασε το λογοτεχνικό τοπίο και την παιδική-νεανική λογοτεχνία όσο λίγοι, της γυναίκας που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας. Της γυναίκας που πίστεψε στη δύναμη του ανθρώπου, στη δύναμη της φιλίας, στην αγάπη και υπερασπίστηκε τις ανθρώπινες αξίες και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα με πάθος ως το τέλος. Τα παιδιά έμαθαν για την πορεία της μέσα από ένα πλούσιο εποπτικό και ανέκδοτο αρχειακό υλικό και τις αφηγήσεις της ίδιας για ορισμένες από τις μεγαλύτερες στιγμές του προηγούμενου αιώνα, όπως είναι ο Μεσοπόλεμος, ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, η Κατοχή, η Αντίσταση και η δικτατορία.

Σήμερα το όνομα της Ζωρζ Σαρή έχει συνδεθεί με τη λογοτεχνία του τόπου μας και οι αφηγηματικές τεχνικές και η θεματολογία των έργων της έχουν σφραγίσει τη σύγχρονη ελληνική παιδική λογοτεχνία. Οι προσωπικές της αξίες, η αγάπη της για τα παιδιά και η «εξάρτησή» της από τη συγγραφή δίνουν το στίγμα του συγγραφικού της έργου, το οποίο υπηρέτησε πιστά ως το τέλος της ζωής της τον Ιούνιο του 2012.

«Όσον αφορά τις δικές μου αξίες, πάνω απ’ όλα είναι η ελευθερία μου και η αξιοπρέπειά μου. Και η φιλία. Να νιώθω ελεύθερη και να είμαι όρθια».

Τέλος είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι όλα τα παιδιά έδειξαν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς την Ζωρζ Σαρή με πολλές ερωτήσεις και απορίες που είχαν για την ζωή της. Φυσικά, δεν έχασαν την ευκαιρία μικροί και μεγάλοι να δανειστούν βιβλία!

Leave A Comment

CAPTCHA
Η ερώτηση γίνεται για την αποφυγή του spam
Image CAPTCHA
Γράψτε τους χαρακτήρες της εικόνας.