Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων
Τη Δευτέρα 29/1/2024 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η 4η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων στο αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με καλεσμένο τον πολυγραφότατο και πολυβραβευμένο συγγραφέα Μάνο Κοντολέων, για το νέο του βιβλίο «Σαν Μήδεια».
Τα μέλη της λέσχης καλωσόρισαν τον συγγραφέα κι ένα από αυτά, τον προλόγισε διαβάζοντας το πλούσιο βιογραφικό του η δε αναφορά των βιβλίων βασίστηκε μόνο στα βιβλία ενηλίκων για πρακτικούς λόγους.
Στη συνέχεια όρθιος επί δυόμιση ώρες, για να τον βλέπουν όλοι, όσα μοιράστηκε μαζί μας ήταν πολύ ωραία διατυπωμένα, ανθρώπινα και ενδιαφέροντα και μας έδειξε πόσο συνδεδεμένα είναι όλα στη ζωή μας. Είναι από τους λίγους άνδρες συγγραφείς που έχουν καταπιαστεί τόσο πολύ με τη γυναικεία ψυχοσύνθεση.
Με το μυθιστόρημα Σαν Μήδεια κλείνει μια τριλογία με ηρωίδες την Κασσάνδρα, την Κλυταιμνήστρα και τη Μήδεια, που προέρχονται από το αρχαίο δράμα. Όλα ξεκίνησαν από την Κασσάνδρα, όπου όπως αναφέρει και στο μυθιστόρημα Η Κασσάνδρα στη Μαύρη Άμμο, η συγκεκριμένη πριγκίπισσα της Τροίας τον είχε συγκλονίσει από τα εφηβικά του χρόνια. Στο πρόσωπό της διέκρινε μια εντελώς σύγχρονη μορφή και έτσι θέλησε πάνω της να στήσει ένα ολότελα δικό του μυθιστόρημα. Στηριζόμενος και σε άλλες πηγές, έπλασε μια εντελώς δική του μυθιστορηματική ηρωίδα.
Η επαφή του με την Ιλιάδα και τις Αρχαίες Τραγωδίες, τον έκανε να θελήσει αυτά τα συγγραφικά του «πειράματα» να τα δει να συνεχίζονται, στην Κλυταιμνήστρα και τώρα στη Μήδεια. Γιατί σε αυτές τις δύο; Μα γιατί τα όσα γι' αυτές γνωρίζουμε, τους χαρίζουν όχι μόνο μια διαχρονικότητα, αλλά και μια επικαιρότητα. Αυτή της βίας.
Η Μήδεια, όπως χαρακτηριστικά μας είπε, είναι παρεξηγημένη, γιατί για πολλούς ενσαρκώνει την ιδέα της αρνητικής ηρωίδας... Ιδίως στην εποχή μας που οι σχέσεις των φύλων επαναπροσδιορίζονται. Που η βία έχει απλωθεί μέσα στην καθημερινότητά μας. Που ενώ όλοι λέμε πως αποδεχόμαστε την οποιαδήποτε διαφορετικότητα, από την άλλη μας τρομάζει ο «άλλος». Η Μήδεια με μια έννοια μπορεί να συμβολίζει τον «άλλον».
Έχει αρκετές γυναίκες στα βιβλία του γιατί προτιμά να ανιχνεύει τον εσωτερικό κόσμο εκπροσώπων του άλλου φύλου, μιας και ένας καλός τρόπος να αναγνωρίσεις τον ίδιο σου τον εαυτό είναι να προσπαθήσεις να τον δεις με τα μάτια των άλλων. Και για να το πετύχεις αυτό πρέπει να πλησιάσεις πολύ αυτές τις άλλες…
Μας ανέφερε επιπλέον ότι ανακάλυψε, πως μέσω του πεζού λόγου μπορούσε να επικοινωνήσει άμεσα και ουσιαστικά με το παιδί του. Κι ενώ είχαν δημοσιευθεί σε διάφορες συλλογές τα πρώτα του διηγήματα για ενήλικες, ξαφνικά τα πρώτα μου βιβλία ήταν για παιδιά. Στη συνέχεια μίλησε και για τη συνολική του πορεία στα Γράμματα.
Ακολούθησαν οι εντυπώσεις και οι ερωτήσεις των μελών και ο συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία του και στο τέλος τον ευχαρίστησαν κατενθουσιασμένοι για την τιμητική παρουσία του.
Η επόμενη συνάντηση της Λέσχης θα πραγματοποιηθεί στις 26-2-2024 στις 18:00, με καλεσμένη τη συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη για το νέο της βιβλίο «Εμμανουήλ και Αικατερίνη».